Орест Сарматський

У селі на Тернопільщині й досі пам’ятають історію про неадекватного графа (фото)

Заставка09 (Copy)

Кожна історична будівля, яка налічує кілька сотень років, має свої таємниці. Кожна шляхетська родина, рід якої губиться в темряві століть, має свої секрети. Темні таємниці - «фішка» багатьох розпіарених архітектурних об'єктів.

Сьогодні – оповідь краєзнавця Андрія Капусти про родину Баворовських, власників Струсівського палацу від 1848 року.

- У графа Баворовського було троє синів: старший Володимир, середульший Віктор і молодший Вацлав. Згідно батьківського заповіту усі вони отримали свої володіння - Володимир - Струсів з палацом та околицями (перше фото), Віктор - Баворів з околицями. Вацлав - Острів з палацом та околицями.

2
2

Помітили несправедливість - двом синам по палацу, а Віктору - ні...

Окрім цього, графська родина проживала ще у своїх володіннях у Львові. Там пройшло дитинство братів. Там у Віктора почали помічати щось дивне - він був не як усі діти. Проте, в родинному маєтку цю таємницю можна було приховувати, навіть, дати непогану освіту Віктору, - пише краєзнавець.

Але батьки не вічні, тому заповів батько-граф своєму сину Володимиру наглядати за братом Віктором. І ось Віктор, який цурався людей, переїхав до брата у Струсівський палац. Тут він у таємниці прожив кільканадцять років. Про його перебування у Струсові не знали не тільки жителі містечка, не знали навіть заможні родини з навколишніх населених пунктів, котрі відвідували палац. Мабуть, були вагомі причини приховувати середульшого від людей. А може сам Віктор від них ховався?

- Проте, з часом, приховувати Віктора в Струсівській резиденції стало проблематично. Про його перебування почало дізнаватись все більше людей. Тому Володимир Баворовський перестав робити із свого брата таємницю. Наприклад, збереглось цікаве свідчення в одній із львівських газет за 1855 рік (Віктор вже 7 років проживав у Струсові). В цій газеті вміщено допис про перебування брата імператора Австрії Франца Йосифа І - 22-річного Карла Людвіга Габсбурга в Струсівському палаці (четверте фото). Ерцгерцог Карл Людвіг зупинявся тут на ночівлю, тому приховувати Віктора від такої поважної персони було не логічно. В нарисі згадується брат господаря резиденції - Віктор (п'яте фото). Лише невідомо чи був представлений дивак Віктор гостям, бо він і надалі продовжував уникати людей, особливо чужих.., - зазначає Андрій Капуста.

4
4

5
5

Ніхто б і не знав про дивацтва Віктора, якби він через кілька років життя в Струсові не збунтувався та полишив палац, переселившись у Мишковичі (в перебігу психічного захворювання Баворовського були загострення та періоди відносної нормальності).

Отже, Віктор пересварившись з братом перебирається в Мишковичі, де він живе на успадковану частину батьківських грошей. І тільки тепер з'являються свідчення про неадекватний стан графа. Ці свідчення, які дійшли до наших днів, ще більше поширились у зв'язку із його смертю. А смерть Віктора, як і його життя була незвична і шокуюча - Віктор Баворовський перерізав собі горлянку аж до шийних хребців...

Ось така «графська» історія, яка трапилася колись на Тернопільщині.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео