Орест Сарматський

Кілька тонн інжиру щороку продає фермер з Херсонщини (Агроновини)

0901 (Copy)

Ще донедавна інжир в Україні вирощували лише на півдні. 

Утім, зміни клімату сприяють тому, що теплолюбну культуру наразі вирощують майже у всіх регіонах країни. 

Урожай у садах деяких фермерів сягає кількох тонн.

* Цікавий факт: Інжир – це не ягода і не фрукт, а фіга, субтропічна рослина, яка належить до роду фікусів.

Віктор Ковалюк з Херсонщини заклав один з найбільших садів інжиру в Україні. Його площа – півгектара. Займається екзотичною культурою вже протягом десяти років. У господарстві фермера – 52 сорти інжиру. Дозрівають фіги до перших морозів. Сезон збору деяких сортів вже почався.

Щороку Віктор Ковалюк вирощує кілька тонн інжиру. Реалізовує плоди оптом – закупівельникам з ринків Одещини та Херсонщини.

Вирощують інжир і на Миколаївщині. 

Садівник Валерій Прокоф’єв крім цього екзота вирощує ще гуаву, маракую, банани ананаси та інші культури. Він говорить, що інжир – досить невибагливий, адже для нього не обов’язково встановлювати полив чи вносити добрива. 

Утім, варто берегти сад від заморозків: восени обрізати молоді пагони та вкривати основну гілку агроволокном. Валерій Прокоф’єв радить використовувати волокно щільністю 50 грамів на квадратний метр та вкривати інжир у два шари.

Що ж до інших регіонів, то затяжна холодна весна вплинула на урожай інжиру на Закарпатті. 

Цього року збір плодів почався на три тижні пізніше. Інжир на Закарпатті зазвичай збирають наприкінці червня, цього ж року сезон збору врожаю змістився на другу половину липня.

Помідори для лікування гіпертонії вивели в Японії

Наразі не існує достатньо ґрунтовних наукових досліджень, які б доводили шкоду від генетично модифікованих продуктів. 

А от користь такі овочі модифіковані приносити можуть. 

Це доводить японська компанія Sanatech Seed, дослідники якої відредагували геном помідора так, щоб споживання продукту запобігало підвищенню кров’яного тиску.

Томати сорту Sicilian Rouge High GABA містять вчетверо або й уп’ятеро більше гамма-аминоолійної кислоти, ніж звичайні помідори. Саме ця кислота допомагає регулювати тиск, пише EastFruit.

Модифіковані томати вирощують у японській префектурі Кумамото. Такі помідори дорожчі за звичайні. 

Їх, зокрема, продають пакунками по 3 кілограми. Одна така упаковка вартує близько 68 доларів.

0902 (Copy)
0902 (Copy)

Компанія Sanatech Seeds акцентує увагу на тому, що ген томатів був відредагований – відповідний напис є на пакуванні. Утім, наголошується, що редагування генів – це не те ж саме, що й ГМО, оскільки тут йдеться про зміну власного коду продукта, а генетичні модифікації, зокрема, передбачають застосування генів інших організмів.

Також нещодавно японські вчені створили томати без насіння. Згідно з результатами дослідження, опублікованого в науковому журналі Scientific Reports, новий тип рослин можна вивести шляхом спрямованої модифікації генів за допомогою системи CRISPR/Cas9. Спроби культивації томатів без насіння робили і раніше, утім вони не давали стовідсоткового результату, а сам процес виведення рослин коштував досить дорого. Нова технологія дозволяє робити це дешевше та ефективніше. 

Модифіковані томати не потребують запилення. Розмножувати нову рослину можна за допомогою “живців”.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео