Орест Сарматський

Еко-губки з гарбузів виготовляє фермер з Херсонщини (Агроновини)

1001 (Copy)

Екзотичні “родичі гарбузові”, або люфу вирощують переважно не для споживання людьми чи тваринами. 

З овоча роблять натуральні губки. Виробництво мочалок з люфи вже працює і в Україні.

Усе почалося з кількох насінин і переросло у крафтовий бізнес — сімейну ферму Family Loofa.

Володимир Жданов, власник ферми, яка базується в селі Каїри на Херсонщині, прагне не лише замінити синтетичні мочалка натуральними, а й спонукає інших фермерів займатися вирощуванням люфи, адже крім губок продає насіння рослини.

* Для довідкиЛюфу ще називають рослинною губкою, або губковим гарбузом. Це однолітня трав’яниста рослина з продовгуватими плодами (довжиною 60 сантиметрів та більше). Ззовні схожа на великий кабачок. З люфи виготовляють олію, її використовують у фармацевтичній галузі, в Азії та Африці свіжі плоди вживають у їжу. Волокна висушеної люфи вбирають вологу, саме тому з рослини виготовляють губки.

— Чому саме люфа? Як давно ви займаєтесь вирощуванням цієї культури?

— Уперше ми висадили люфу на великій площі у 2018 році. Побачив рослину вдома у друзів та зацікавився, попросив у них жменю насіння. Тоді посіяли її між рядами винограду, адже люфа плететься і їй потрібна опора. Коли дозрів перший урожай, роздав губки друзям та родичам, щоб випробувати продукт, подивитися, чи цікавий він споживачеві.

Мочалки на продаж почали виготовляти в 2019 році. Чому обрав цей напрямок? Я займаюсь громадською діяльністю, тому давно зацікавився темою захисту довкілля, екологічних проєктів та продуктів. Мочалки з люфи — саме такий продукт. Для мене люфа — своєрідний символ чистоти, натуральності, адже рослина дозволяє замінити синтетичні мочалки натуральними, такими, які не завдають шкоди довкіллю.

— Наскільки зручні ці господарські губки і мочалки для особистої гігієни та як довго вони слугують?

— Це достатньо індивідуально, але зі свого досвіду та зі спілкування з клієнтами можу стверджувати, що, за умови правильного догляду за мочалками для тіла, висушування після кожного використання, вони можуть слугувати півроку та навіть більше. Губка для миття посуду слугує від місяця до двох.

Вироби з люфи дуже зручні, до того ж їх не потрібно часто змінювати, на відміну від синтетичних губок.

* Ціна питання: Ціни на натуральні губки з люфи коливаються від 25 до близько 100 гривень. Упаковка насіння (300 шт) вартує 360 гривень.

Наступного року ціни на малину можуть обвалитися: дізнайтеся чому

Цього року ціни на малину в Україні були рекордними (оптові досягали 75-90 грн за кілограм). 

Протягом кількох тижнів котирування навіть зрівнялися з цінами на лохину. Раніше такої ситуації на ринку не спостерігалось. Високі ціни зробили малину досить привабливою культурою для українських фермерів – попит на саджанці уже пожвавився. Утім, зростання пропозиції наступного року може призвести до обвалу цін.

Ситуація з пожвавленням інтересу до вирощування малини після зростання цін та їх подальшим різким зниженням на українському ринку вже спостерігалась у 2017-2018 роках, пише EastFruit. Тоді економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак назвав це явище “Малиновий бум”.

Pasted into Еко-губки з гарбузів виготовляє фермер з Херсонщини (Агроновини)
Pasted into Еко-губки з гарбузів виготовляє фермер з Херсонщини (Агроновини)

У 2017-2018 роках було зібрано рекордну кількість малини. Водночас виробники не подбали про ринки збуту, можливості заморозки. І якщо в 2015 році оптові ціни на малину досягли 40-45 грн за кілограм, то в 2017 році – уже 15-20 грн за кілограм. Надмірна пропозиція української замороженої малини низької якості призвела до обвалу цін на світовому ринку. Після цього частина гравців вийшли з бізнесу.

Утім “Малиновий бум” мав і позитивні наслідки. Зокрема, через низьку вартість зріс інтерес до ягоди з боку харчової промисловості, обсяги споживання малини у світі зросли. 

В Україні ж почали будувати високотехнологічні підприємства для заморозки ягоди. Усе ж, наразі таких підприємств недостатньо, щоб задовольнити потреби галузі, а закладання нових плантацій, яке вже спостерігається, може призвести до “Малинового буму 2” та обвалу цін наступного року, вважають аналітики EastFruit.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео