Орест Сарматський

Мешканцям Тернопільщини готують податок на старі автомобілі: хто заплатить по 100-200 євро?

555-625x360-1 (Copy)

Державна екологічна інспекція виступає за введення в Україні утилізаційного збору на старі автомобілі.

Повідомляється, що податок може стосуватись близько 2 мільйонів авто, а його розмір за різними оцінками становитиме від 100 до 200 євро. За оцінкою експертів, в Україні середній вік машин становить 22,7 років. У Федерації роботодавців автомобільної галузі зазначили, що такі автівки викидають шкідливі речовини в атмосферу. А це, в свою чергу, позначається на здоров’ї людей.

- Як наслідок, за показником смертності від забруднення повітря Україна входить до п’ятірки країн Європи, – пояснюють в організації.

Як результат, екоінспекція та федерація виступили за введення відповідних платежів.

- Потрапляючи на звалища, вживані автомобілі викликають забруднення ґрунту свинцем, іржею, відпрацьованими мастилами. В Україні лише 5% автовласників віддають свої машини на утилізацію. Протягом 2020 року утилізовано лише 13 тисяч авто. Решта забруднює довкілля на звалищах, – цитують на сайті інспекції його главу Андрія Мальованого.

Генеральний директор Всеукраїнської Асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко зазначив, що збір може коливатись від 100 до 200 євро. Приблизно, такий самий він у країнах Європи, де утилізація автівок є більш поширеною. Якщо в Україні не продумають механізм утилізації, то країна ризикує стати звалищем для десятків тисяч авто на євро номерах, які не відповідають теперішнім екологічним стандартам. Але є і зворотний бік медалі. Українці у переважній більшості – бідні. І зачасту якраз такими багаторічними автомобілями і володіють співвітчизники. Грошей на нове авто у багатьох немає. І якщо податок на утилізацію зачепить тільки їх, це може боляче вдарити по гаманцях тих, хто бідніший.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео