Олена Чепіль

На Тернопільщині відбудеться фестиваль, присвячений важливій сторінці історії України

245387421_1422184588183257_6549911424535342495_n

14 жовтня в селі Бишки Козівської громади відбудеться фестиваль під назвою «Бишківська Упівська звитяга: нам сурми свободу заграли», присвячений 79-ій річниці створення УПА.

У програмі фестивалю - виступи церковних хорів, творчих колективів та окремих виконавців. Також відбудеться екскурсія в історичний музей ім. Якова Бусела, покладання квітів до пам’ятника борцям за волю України. Можна буде оглянути упівську криївку «Саду Нескорених» та виставку зброї.

Село Бишки позиціонується, як центр організації національно-визвольного руху, оскільки у 1943-1945 роках тут діяла штаб-квартира УПА. У будинку родини Лихолатів функціонувала підпільна криївка, перебували генерал-хорунжий УПА Роман Шухевич та весь крайовий провід. Саме тут лідери УПА приймали важливі рішення, організовували національно-визвольну боротьбу українців за незалежність.

- Тепер у цьому будинку створили музей повстанців, а в мальовничому селі планують започаткувати щорічний фестиваль та включити його у перелік туристичних маршрутів як визначне історичне місце. Ви маєте чудову нагоду відкрити для себе сторінку історії рідного краю у знаковий день - 14 жовтня, відвідавши фестиваль. Закарбуймо собі у пам'яті і передамо дітям, – пишуть на сторінці Тернопільського обласного методичного центру народної творчості КУ ТОР.

Організатори повідомляють, що розпочнеться фестиваль в 11:30 годині. Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео