Орест Сарматський

У місті на Тернопільщині нагадали владі про порожні місцеві бюджети та ганебне ставлення до медицини

shutterstock_1693844209-696x464 (Copy)

У Заліщицькій міській раді, під час чергової сесії було вирішено направити Звернення щодо належного фінансового забезпечення сфери охорони здоров’я до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

Як йдеться  у документі, депутати вимагають прийняття збалансованого Державного бюджету на 2022 рік в частині, що стосується забезпечення сфери охорони здоров’я, лікувальних закладів, фінансування заробітних плат медичних працівників.

- В Україні склалася катастрофічна ситуація із фінансовим забезпеченням сфери охорони здоров’я. Задекларовані владою зарплати середнім медичним працівникам у розмірі від 13,5 тис грн, а лікарям – від 20 тис грн. у проєкті Державного бюджету передбачені лише для 200 тис. осіб середнього медичного персоналу та 90 тис. лікарів. Однак на кінець цього року в системі охорони здоров’я працювало 273 526 осіб середнього медичного персоналу та 147 361 лікар-фізична особа. Тобто, фактично в медичних закладах працює лікарів та осіб середнього медичного персоналу на 130 тис. більше, ніж Уряд розрахував у проєкті Державного бюджету на наступний рік, - зазначають депутати.

Вони наголошують, що згаданий проект означає неминуче скорочення 130 тисяч посад медичних працівників.

- Це безпрецедентно ганебне ставлення до сфери охорони здоров’я, приниження медичних працівників, особливо в умовах боротьби з пандемією. Скорочення видатків на охорону здоров’я сьогодні – це удар як по медиках, так і по пацієнтах. Ми попереджаємо: сьогодні місцеві бюджети порожні. Вони не здатні дотувати ті сфери, які недофінансовуються з Державного бюджету, - йдеться у документі.

У ньому депутати із Заліщицької громади вимагають негайно погасити заборгованість з виплати заробітної плати медичним працівникам, вжити невідкладних заходів для недопущення скорочення посад медичних працівників. Фото: Укрінформ.

Вибір читачів за тиждень

Відео