Оксана Бучко

У Тернопільському центрі БПД допомогли відстояти право на пенсію згідно зі стажем

bpd-logo

Реалізувати право на пенсію стало важко клієнту Тернопільського центру з надання безоплатної правової допомоги. Чоловікові не зарахували до страхового стажу період роботи з 1991 по 2007 рік. Мотивували чиновники відмову тим, що при внесенні записів про прийняття та звільнення з роботи в трудовій книжці допустили виправлення, що суперечить вимогам Інструкції про порядок ведення трудових книжок.

Як пояснюють у центрі БПД зазвичай перешкодами для отримання пенсії стають неналежне оформлення документів, таких як трудові книжки, накази, бухгалтерські документи. В більшості випадків єдиним способом відстояти своє право на соціальне забезпечення - це звернутися до суду задля оскарження рішення Пенсійного фонду. Це зробив клієнт центру пан Віктор. Оскільки з досягненням пенсійного віку (60 років) він звернувся до Пенсійного фонду із заявою про призначення пенсії за віком, однак, йому відмовили. Представляти інтереси доручили адвокату Олені Радосюк. В суді вдалося довести неправомірність дій Пенсійного фонду. Рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду від 26.08.2021 року № 500/3738/21 суд поновив права нашого клієнта та визнав протиправним рішення щодо відмови у зарахуванні до страхового стажу періоду роботи у понад 16 років. Одночасно з цим суд зобов’язав зарахувати даний страховий стаж і повторно розглянути заяву про призначення пенсії. Коментує адвокат Олена Радосюк:

- Основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. У разі коли документи про трудовий стаж не збереглися, підтвердження трудового стажу здійснюється органами Пенсійного фонду на підставі показань свідків. Записи у трудову книжку вносяться відповідальною особою підприємства, а не особисто працівником, більше того, недоліки її заповнення не є підставою вважати про відсутність трудового стажу позивача за спірний період. Тому працівник не може відповідати за правильність та повноту оформлення документів на підприємстві, а неналежний порядок ведення та заповнення трудової книжки чи іншої документації з вини адміністрації підприємства не може бути підставою для позбавлення позивача його конституційного права на соціальне забезпечення.

Завдяки системі безоплатної правової допомоги та професійним діям адвоката чоловік все ж таки реалізував своє право на пенсію, на яке «заробляв» довгі роки трудової діяльності.

Не мовчи про порушення своїх прав – система БПД завжди поруч! Фото БПД

Вибір читачів за тиждень

Відео