Олеся Поліщук

Ще одна з громад Тернопільщини оголосила надзвичайну ситуацію через газ

gaz3

У Підгаєцькій міській територіальній громаді вчора, 12 жовтня, оголосили надзвичайну ситуацію через відсутність постачання газу школам, садочкам та лікарні.

- По всій країні масово оголошують надзвичайну ситуацію через відмову компаній постачати газ бюджетним установам за пільговими цінами. Компанії, які до зростання цін виграли торги та уклали договори на постачання газу, відмовляються це робити: ціна у договорах є значно нижчою за сьогоднішню ринкову (а це 35-45 грн за куб газу), - йдеться у дописі голови громади Ігоря Мерени. - Через це в Україні, зокрема у Підгаєцькій міській територіальній громаді, не можуть повноцінно розпочати опалювальний сезон: під загрозою опинились школи, садочки та лікарня.

Зважаючи на складну ситуацію, Президент України разом із Кабінетом Міністрів напрацьовують механізм, за яким компанія «Нафтогаз Трейдинг» зможе продавати газ усім бюджетним установам за ціною до 18 тис. грн за тисячу кубів (із транспортуванням). 

- Очевидно, усі державні установи країни, тисячі підприємств захочуть закупити газ в однієї компанії, що може ще на кілька днів відтермінувати старт опалювального сезону, - пише Ігор Мерена.

За його словами, за спеціальним розпорядженням, опалювальний сезон у закладах, які працюють на альтернативних видах палива, розпочнуть у всіх закладах Підгаєцької громади з 18 жовтня.

- Враховуючи вихідні дні з 14-17 жовтня, якщо всі установи та підприємства встигнуть укласти нові угоди на придбання газу, відповідно до механізму закупівлі газу у зазначеної вище компанії, - розповів голова громади.

Як повідомляв «Терен», у Чортківській громаді оголосили надзвичайну ситуацію через відсутність постачання газу до лікарень, садочків та шкіл.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео