У Тернополі стартував сезон квашеної капусти (фото)

photo_2021-10-19_17-04-35 (Copy)

Сьогодні на міському ринку продавці овочів реалізовують білокачанну капусту десятками кілограмів. А все тому, що у Тернополі розпочався сезон квашеної капусти.

Продавці розповідають, що з настанням холодів все більше людей приходить за квашеною капустою, адже саме вона є джерелом багатьох вітамінів в осінньо-зимовий період.

- Восени більшість наших покупців беруть капусту квашену, моркву корейську та інші соління тому, що холодно. Свіжих овочів в цей час вже немає так багато, як влітку, - розповідає пані Оля, продавчиня.

photo_2021-10-19_17-04-35 (2) (Copy)
photo_2021-10-19_17-04-35 (2) (Copy)

На ринку запевняють, найкраща для соління капуста – це середня білокачанна. Її ще називають «Білосніжка».

- Це найкраща капуста для закваски. Я вже 3-й сезон займаюся закваскою і щоразу бачу, як люди беруть кому скільки треба. І 30, і 50 та навіть по 100 кілограм. Стала помічати, як молоді люди приходять за таким, бо хочуть такого натурального продукту, - розповідає пані Люба, продавчиня.

photo_2021-10-19_17-04-38 (Copy)
photo_2021-10-19_17-04-38 (Copy)

Зустріти продавців капусти можна ледь не на кожному кроці. Продають капусту поштучно та сітками.

Крім того, продавці також одразу шаткують її на спеціальних шатківницях та розфасовують у окремі пакети. Ціна за кілограм такої порізаної капусти в середньому становить 8 гривень.

Стільки ж коштує і капуста в качанах.

photo_2021-10-19_17-04-40 (Copy)
photo_2021-10-19_17-04-40 (Copy)

Сьогодні на прилавках магазинів, супермаркетів та у кіосках ринку розмаїття готової засоленої або маринованої капусти на будь-який вибір та смак. Готують її за класичним рецептом, а також із додаванням журавлини, перцю та інших інгредієнтів.

Разом з тим, на прилавках можна знайти і мариновану капусту. Проте більшість покупців надають перевагу самостійному процесу заквашування.

- У нас вдома усі її люблять, - розповідає Лідія Василівна. - Роблю тільки квашену. Я от беру 30 кг капусти даю кілограм солі, лаврове листя, перець, і моркву. Але моркви багато не даю, бо тоді дуже жовта виходить.

photo_2021-10-19_17-04-36 (Copy)
photo_2021-10-19_17-04-36 (Copy)

- Солю капусту собі до смаку, листя лаврове, перець і додаю ще цибульку, тоді вона має кращий смак. Так ще моя бабуся робила, - ділиться пані Люба.

photo_2021-10-19_17-04-39 (Copy)
photo_2021-10-19_17-04-39 (Copy)

- Щоб зробити мариновану, беру січену капусту, натираю моркву, даю свіжий болгарський перець кубиками і заливаю маринадом, – ділиться деталями приготування пані Марія, продавчиня. - До маринаду даю лавровий лист, перець, сіль, цукор і оцет. Тоді заливаю капусту, воно все разом кипить, після чого розфасовую.

photo_2021-10-19_17-04-40 (2) (Copy)
photo_2021-10-19_17-04-40 (2) (Copy)

Придбати готову квашену продукцію на ринку можна за ціною від 25 до 35 гривень за літр.

photo_2021-10-19_17-04-35 (3) (Copy)
photo_2021-10-19_17-04-35 (3) (Copy)

У магазинах вартість квашеної капусти вища - від 40-ка до 60-ти гривень.

Страв з квашеної капусти не злічити. Її можна і тушкувати, і додавати до салату, і варити капусняк, і ліпити з нею вареники.

Усе - на ваш смак і гастрономічні вподобання.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео