Орест Сарматський

Леонід Кравчук – один із організаторів створення криївки на Тернопільщині (фото)

Заставка24

Побачити те, як виглядала криївка воїнів УПА, тепер можна у навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина» Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського.

Як повідомляється,  під час офіційного відкриття минулого тижня біля нової локації відбулася реконструкція бою повстанців з енкаведистами. У театралізованому дійстві взяли участь студенти ТНМУ, члени громадської організації «Інститут дослідження національної спадщини». Відразу і не здогадаєшся, де вхід до криївки, бо виглядає, як звичайний колодязь. Організатори проєкту - Леонід Кравчук, доктор історичних наук та Тарас Кадобний, кандидат філософських наук, задумали все так, аби за інтер’єром та екстер’єром усе нагадувало часи підпілля. Схованку робили за згадками довгожителів, а роботи тривали чотири місяці.

image013-7 (Copy)
image013-7 (Copy)

- У нас зародилася ідея відродити краплинку нашої історії, краплинку історії боротьби українського народу за свою незалежність, а після прочитання книги Федора Венженовича «Нас не здолали», ми зрозуміли, що потрібно реалізовувати задумане, – розповів Леонід Кравчук.

Він подякував ректору ТНМУ, професору Михайлу Корді та керівництву університету за підтримку та віру в їхні сили, а також за подаровані експонати для криївки. Як зазначається у дописі, музей-криївка стане місцем шани полеглих героїв Української повстанської армії. Тут зможуть організовувати історичні реконструкції члени науково-краєзнавчої студії ТНМУ «Терполяни».

image009-9 (Copy)
image009-9 (Copy)

У криївці можуть відбуватися виїзні заняття з історії для студентів Тернопільського медичного університету. Також вона слугуватиме чудовим об’єктом для ознайомлення гостей зі Східної України та представників іноземних делегацій з історією боротьби нашого народу за незалежність. Організатори облаштування криївки вважають, що її відвідини закарбуються в пам’яті набагато краще і на довше, аніж теоретична лекція. Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео