Євгенія Цебрій

Тернопільський медуніверситет відсудив у свого випускника-бюджетника 128 тисяч гривень

regnum_picture_1608858940590155_normal (Copy)

Понад 128 тисяч гривень компенсації за навчання відсудив Тернопільський національний медичний університет у свого колишнього студента, оскільки той не відпрацював три роки за направленням.

Про це йдеться у рішенні Млинівського районного суду Рівненської області. 

Як встановив суд, студент з Рівненської області вступив на перший курс медичного факультету Тернопільського медуніверситету у 2009 році. Після закінчення вишу був зобов'язаний працевлаштуватися відповідно до направлення і відпрацювати не менше трьох років по закінченню навчання в інтернатурі. А у разі відмови їхати за призначенням - відшкодувати до державного бюджету вартість навчання. У 2015 році випускник отримав диплом з кваліфікацією лікаря. Після закінчення вишу випускник написав заяву на ім'я ректора університету з проханням направити його на роботу у Рівненську область за місцем проживання його батьків. Відтак у 2015 році молодого спеціаліста взяли на роботу у Демидівську центральну районну лікарню на посаду лікаря-анестезіолога. Згодом його перевели на посаду анестезіолога палати інтенсивної терапії цієї ж лікарні. Однак там медик відпрацював лише два роки. 29 вересня 2017 року наказом головного лікаря райлікарні він був звільнений з посади за угодою сторін. Як підрахували у медуніверситеті, вартість навчання одного студента медичного факультету за державним замовленням випуску 2015 року становить 80 тисяч 88 гривень. Крім цього, період навчання у виші з вересня 2009 року по червень 2015 року студент отримав 48 тисяч 441 гривню стипендії. Відтак у своєму позові університет просив суд стягнути з відповідача кошти, витрачені на навчання студента, а це - 128 тисяч 529 гривень. На судове засідання колишній випускник медуніверситету не з`явився. У своєму клопотанні його захисник зазначив, що відповідач позовні вимоги не визнає.

Млинівський районний суд Рівненської області задовольнив позов медуніверситету і вирішив стягнути з випускника 128 тисяч 529 гривень. Також суд зобов'язав стягнути з відповідача 2 тисячі 102 гривень судового збору.

Випускник медуніверситету ще може оскаржити дане рішення в апеляційному суді.

Як повідомляють у пресслужбі Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського, станом на сьогодні справи про стягнення коштів за навчання з випускників, що закінчили навчання в закладах вищої освіти та не виконали умови укладених угод про підготовку фахівців з вищою освітою і не відпрацювали за направленням 3 роки, є не поодинокою практикою університетів в Україні. Стягнені за судовими рішеннями кошти за навчання медуніверситет перераховує до Державного бюджету України та не використовує для виконання своїх статутних завдань.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео