Олеся Поліщук

В одній з лікарень Тернопільщини катастрофічно не вистачає кисню для хворих на COVID-19

360_240_1602601691-445

У Чортківській центральній міській лікарні не вистачає рідкого кисню для хворих із коронавірусом через перебої з його постачанням та перезавантаженість лікарні. 

Про це повідомила пресслужба Чортківської міської ради.

- Надзвичайно складна, а часто й катастрофічна ситуація із киснем у Чортківській міській лікарні. За одну добу інфекційне та перепрофільоване кардіологічне відділення витрачають до 2 тонн кисню із бочки або ж до 190 балонів, - йдеться у повідомленні. - Вночі у неділю, 24 жовтня, до Чортківської «інфекції» доставили 3 тонни рідкого кисню, а станом на сьогодні залишилось вже 1700 літрів. Чи буде вчасною наступна поставка кисню – гарантувати Львівський хімічний завод не може. У той же час боротьба за життя триває кожної хвилини.

У мерії Чорткова кажуть, що Львівський хімічний завод – єдине в Україні підприємство, яке виготовляє медичний кисень у великих обсягах. І хоч за час пандемії виробництво рідкого медичного кисню тут збільшилось учетверо, а газифікованого – у сім разів, цього все рівно недостатньо для потреб «ковідних» відділень всієї країни. 

- Важка ситуація і з придбанням кисневих балонів. Чортківська міська лікарня має договір із ТОВ «Сектор газу» із м. Чернівці на заповнення балонів киснем та їх доставку до Чорткова. Втім часто буває, що за балонами доводиться їхати працівникам нашої лікарні, неодноразово – вночі. Чому?.. У ТОВ «Сектор газу» то автомобіля вільного немає, то він на ремонті. До слова, 1 тонна рідкого кисню вартує 21 тисячу гривень. А заповнити один кисневий балон та заплатити за його доставку – 310 гривень. 

Станом на сьогодні, 25 жовтня, у Чортківській міській лікарні перебуває 94 хворих на коронавірус. 69 із них потребують кисневої підтримки: 4 на ШВЛ, 6 – на концентраторах та ще 59 підключені до кисню на канюлях.

Фото Укрінформ

Вибір читачів за тиждень

Відео