Віра Олександрович

Яких змін жителям Тернопільщини чекати від «помаранчевих» обмежень

Уже від завтра, 26 жовтня, Тернопільщина переходить у «помаранчеву» зону карантинних обмежень. Таке рішення ухвалили у Києві.

Нагадаємо, «Дельта» поширюється енергійно, відтак - Україна все більше «червоніє», а лікарі констатують рекордну кількість летальних випадків. Чого ж тепер очікувати жителям Тернопілля? Як повідомили у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ), «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки не містить додаткових обмежень і вважається сигнальним про наближення регіону до «червоного» рівня. Його призначають автоматично, коли спостерігається перевищення хоча б одного із таких показників: - завантаженість у регіоні (області) ліжок з киснем більше ніж на 65%, - кількість тестувань ПЛР і на антиген протягом 7 днів на 100 тис. населення менш як 300, - кількість госпіталізацій із коронавірусом чи підозрою за 7 днів на 100 тис. населення понад 60, - коефіцієнт виявлених випадків ПЛР або експрес-тестів на антиген понад 20%, - зростання кількості госпіталізацій за 7 днів порівняно з попереднім аналогічним періодом більш як на 50%.

Графіка2
Графіка2

Причому на «помаранчевому» рівні епідемічної небезпеки місцеві органи влади можуть вводити додаткові протиепідемічні обмеження. Втім, посилити вимоги до перевезень цього разу вирішили і на рівні держави. Що цікаво, відповідальність за наявність документу про щеплення або негативного тесту на COVID-19 під час поїздок автомобільним транспортом між регіонами (окрім легкових автівок) тепер чітко поклали на пасажирів. Перевізник зобов’язаний лише проінформувати пасажирів про те, що у них має бути один із необхідних документів. Стосується це як регулярних, так і нерегулярних перевезень у міжобласному і міжнародному сполученнях. Як і раніше, норма щодо наявності документу про щеплення або негативного результату тестування не поширюються на неповнолітніх. До слова, про вимоги до міжрегіональних перевезень автомобільним транспортом із 21 жовтня «Терен» писав ТУТ . Довідка. Відсутність документу про щеплення або негативного тесту у пасажира тягне за собою відповідальність за ст. 44-3 Кодексу України про адмінправопорушення. Йдеться про штраф - від 17 000 до 34 000 грн. Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео