Оксана Бучко

Як виглядатиме тернопільський вчитель у фінансовому плані наприкінці 2021 року?

d79a9349b9138e9139ad52c3cd6025801475085963

Тернопільські вчителі до кінця року очікують ще одного підвищення зарплати. Оплата педагогів у підсумку суттєво відрізняється від минулорічної, проте продовжує виглядати катастрофічно в порівнянні з європейською.

Про це детальніше у цифрах, а також про те, чи впливатиме на оплату праці вчителів дистанційна робота і що за останні роки влада обіцяла вчителям, але втілити так і не змогла, інформує osvitoria.media.

Освітня субвенція на зарплати вчителям у 2021 році становила 99,6 мільярда гривень. Ця сума передбачала збільшення оплати праці педагогів на 28,4 %. Перший етап підвищення на 20% пройшов у січні 2021 року, другий планується у грудні - ще на 8,4%.

Міністр фінансів Сергій Марченко підрахував, що на кінець року молодий вчитель без категорії буде отримувати зарплату 9 511 гривень у порівнянні із 7 580 гривень минулого року. Вчитель вищої категорії після підвищення матиме зарплату 13 400 гривень у порівнянні з 10 600 гривень. У середньому українські вчителі отримують 325 доларів на місяць або 3900 доларів на рік.

Навіть якщо врахувати всі надбавки та доплати, сума середньої зарплати вчителя в Україні виглядає катастрофічно порівняно з платнею для викладачів у розвинених країнах Європи.  За даними OECD, річна зарплата вчителя в Німеччині та Швейцарії становить 50 тисяч доларів. У більшості розвинених європейських країн навіть молодий педагог після закінчення вишу отримуватиме 40 тисяч доларів. Ну а найбільше вчительську працю в грошовому еквіваленті цінують у Люксембурзі: вчителям-початківцям платять 80 тисяч доларів на рік, а викладачі з 15-річним стажем отримують 110 тисяч доларів на рік.

Невиконані обіцянки вчителям

Найбільш обнадійливою виявилась обіцянка уряду Гройсмана. Згідно неї мінімальна вчительська ставка мала би становити 2,5 прожиткових мінімуми ще минулого року. Цьогоріч така ставка дорівнювала б трьом прожитковим мінімумам, у 2022 - трьом з половиною, а в 2023 - аж чотирьом. Таку постанову двічі відкладали на рік: спершу уряд Олексія Гончарука, а потім - Дениса Шмигаля. Пояснювали це по-різному: і нестачею фінансування з неінфляційних джерел, і популізмом своїх попередників. Ще один болісний удар з невиконання обіцянок дістався молодим вчителям. Педагогам зі стажем до десяти років до кінця 2020 року влада обіцяла разово доплатити по 21 000 гривень. Завадила пандемія COVID-19: 74 000 педагогів так і не отримають обіцяного. Програму з доплат хочуть повернути після карантину, а до того часу робити будь-які прогнози немає сенсу.

Видатки на освіту в 2021 році: кому, скільки і для чого?

Цьогоріч на розвиток освіти держава дає видатки в розмірі 139,5 мільярда гривень. Це на 26,6 мільярда гривень більше, ніж у 2020 році. Левову частину суми - 99,6 мільярда - витратять на двоетапне підвищення зарплат вчителям на 28,4 %, про яке ми говорили вище. На що піде решта коштів?

1,4 мільярда гривень

На потреби НУШ. Сюди входять 0,4 мільярда на підвищення кваліфікації педпрацівників та 1,02 мільярда на закупівлю засобів навчання та обладнання

1 мільярд гривень

Реалізація програми «Спроможна школа для кращих результатів»

1 мільярд гривень

Нова субвенція на боротьбу з COVID-19 та його наслідками під час навчального процесу в закладах загальної середньої освіти

0,15 мільярда гривень

Створення навчально-практичних центрів професійної освіти

0,5 мільярда гривень

Державна підтримки особам з особливими освітніми потребами

МОН отримає майже 36 мільярдів: де чекати покращення?

Державні видатки МОН у 2021 році становлять 35,8 мільярда гривень. Ось п’ять перших пунктів з найбільшою сумою витрат, запланованих міністерством:

-підготовка кадрів закладами вищої освіти - 20,9 мільярда;

-підготовка кадрів закладами фахової передвищої освіти - 4,65 мільярда;

-виплати академічних стипендій - 3,94 мільярда;

-наукова і науково-технічна діяльність закладів вищої освіти та наукових установ - 824,8 мільйона;

-фонд розвитку закладів вищої та фахової передвищої освіти - 250 мільйонів.

За якими надбавками слід пильнувати вчителям у 2021 році

Окрім мінімальної зарплати та надбавок за кожну кваліфікаційну категорію, педагогічним і науково-педагогічним працівникам встановлюють щомісячні надбавки за вислугу років.

Розміри максимальної надбавки залишаються на рівні від 20 до 30 %. Нижня межа такої надбавки - не менш як 5 %.

Надбавка за вислугу років залежно від тривалості роботи в закладі освіти:

-понад 20 років - 30 % посадового окладу;

-понад 10 років - 20 % посадового окладу;

-понад 3 роки - 10 % посадового окладу.

Не менш ніж 20 % (і до 30 % включно) надбавки отримуватимуть учителі шкіл, у яких навчання в початкових класах здійснюється за стандартами Нової української школи, а також вчителі української мови і літератури шкіл з навчанням мовами нацменшин.

Як і раніше, передбачено 20 % доплати педагогічним працівникам, які пройдуть добровільну сертифікацію. Обов’язкова доплата чекає на вчителів за наукові ступені та вчені звання. А ще заклад освіти має право за рахунок власних надходжень та інших джерел, не заборонених законодавством, встановлювати педагогічним і науково-педагогічним працівникам доплати, надбавки, премії та інші види заохочень.

Залишаються надбавки за престижність праці — від 5 до 30 %. Додатково радимо вчителям пильнувати за такими доплатами, як винагорода за сумлінну працю та кошти на оздоровлення.

Карантинні обмеження і зарплата вчителів

Вчителі у школах можуть у січні повернутися до дистанційної роботи. Міністерство освіти наголошує на тому, що дистанційне навчання на нарахування зарплат не вплине. При тому збережуть доплати за перевірку навчальних робіт учнів, за роботу в інклюзивних класах чи групах, за складність та напруженість у роботі, за збільшення обсягу виконуваних робіт та інші види доплат відповідно до законодавства.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео