Божена Волинець

Тернополянин Орест Дмитрик: «мої улюблені «страви» - це кавун, банан і яблука»

26230391_1207760582692099_6812803379715655700_n (Copy)

Сьогодні, 1 листопада, відзначають Міжнародний день вегана. Як відомо, вегани - це люди, які  не споживають м’яса та продуктів тваринного походження.

Тернополянин Орест Дмитрик фотографує, створює парфуми, грає на етнічних барабанах, займається спортом - їздить на велосипеді, бігає, а ще понад дев’ять років практикує вегетаріанство, три з яких - веганство. Про те, чим харчується, як наважився на такий вибір, чи сприймає його вибір близьке оточення, поспілкувалась з хлопцем наша журналістка Божена Волинець

-  Оресте, Вас варто вважати веганом чи вегетаріанцем?

Веганом, адже я стараюсь обходитись без жодних продуктів тваринного походження і це стосується не лише їжі, а й всього іншого.

- Коли вперше вирішили змінити харчування і чому?

Вирішив це зробити для того, щоб перевірити можливості свого тіла, наскільки воно залежне, чи навпаки незалежне від певних продуктів чи їжі. На своє День народження зробив собі «подарунок» -  прийняв рішення, що відтепер протягом тридцяти днів (одного місяця) утримаюсь від вживання частин тіл колись живих істот, і подивлюсь що з того буде. Це мало бути випробування, після якого допускав повернення до попереднього харчування, але за цей місяць я жодного разу не захотів їсти м’яса і надалі все є так само. Здається це був 2012 рік, і мені тоді було двадцять.

Перед цим я вже певний час цікавився темою здорового харчування, знав що є такі люди, котрі харчуються лише їжею без термічної обробки, або й самими фруктами… Я собі подумав «якщо вони можуть так, то чому я не можу припинити їсти м'ясо»?

-  Відразу помітили позитивні зміни?

Насправді я разючих змін не помітив, але враховуючи те, що у ті часи ще були поширені «міфи» про нехватку білка, і людей лякали негативними наслідками від переходу на вегетаріанство чи веганство, то це було добрим результатом. Переходити на вегетаріанство чи веганство варто лиш заради того, щоб відсікти щось зайве.

До цього я взагалі не вживав жодного алкоголю та інших отрут і це мені допомогло перейти на новий рівень легко і впевнено. Позитивні зміни почали  відбуватись пізніше, і це триває дотепер, як на фізичному плані, так і на ментальному.

- Чи підтримали Вас ваші близькі та друзі? Можливо були люди, яких ви заохотили стати веганом?

Не всі підтримали, але батьки скоротили вживання м’яса на 90%. Це гарно вплинуло на їхнє здоров’я і самопочуття, зараз вони почуваються краще за багатьох своїх ровесників.

Є такі, кого заохотив, та це в першу чергу їхнє рішення. В людини, щоб стати веганом, має вже бути певна готовність. Це рішення, яке міняє не лише твоє життя, але й життя оточуючих.

Згадую як ми проводили акцію «Куб правди», суть якої є демонстрація реальних кадрів з тваринних ферм, де на відео показуємо те, як насправді поводяться з тваринами на тваринницьких підприємствах. Я бачив як люди дивлячись на це плакали і приймали рішення припинити вживати продукти тваринного походження.

- Що з продуктів їсте? Чи є у раціоні звичайні овочі – картопля, цибуля, морква…

Так, я можу їсти все те, що й більшість людей, тільки без того що вважаю зайвим. Рослинної їжі є настільки багато, вона така смачна і різноманітна, що якесь там м'ясо і близько не стояло.

Бувають такі часи, що харчуюсь самими фруктами чи ягодами. Особливо дуже люблю кавуни.

- Вдається обійтись без яєць, молока? Є якісь замінники?

Зараз дуже багато є замінників, якщо хтось хоче, і вони поступово дешевшають. Є різні види рослинного молока, і їх більше, ніж звичайного, тож можна впевнено сказати, що раціон у веганів в певній мірі більш різноманітніший. Тепер навіть з’явились рослинні альтернативи м’ясу.

Стосовно мене, то я замінників не потребую, і якби їх не було, то все одно чудово б себе почував. В природній рослинній їжі є все необхідне. Та інколи для цікавості я люблю попробувати веганську ковбаску чи рослинного молока.

- Які Ваші улюблені страви? Що часто готуєте вдома?

Я і кулінарія це непоєднувані речі, ми перебуваємо на різних полюсах. Мої улюблені «страви» це кавун, банан і яблука…

Умію зварити гречку чи іншу крупу і досипати в неї спецій. Тут я розбиваю всі уявлення про веганів, як про тих, хто уміє приготувати неймовірно смачні страви, щоб вразити цим «мясоїдів». Я можу приготувати щось смачне типу кексів чи гарбузового супу, або авокадного паштету, але це буває в одиничних випадках.  Ще я вмію пекти бездріжджовий хліб.

Хоч я можу обходитись без вишуканих страв, але коли мої друзі вегани щось готують і пригощають, то це для мене як блаженство. Більшість веганів справді сильні кулінари.

- Як щодо десертів, адже зазвичай у них є молочні продукти.

Зараз є наприклад морозиво без молока. А моя подруга веганка робить просто неймовірної смачності цукерки з керобу куди входять горішки і найрізноманітніші сухофрукти. Тож я можу замовити собі найкращі витвори цукеркового мистецтва.

Ну а різні смузі на основі банана якщо захотіти, то дуже просто робляться з допомогою блендера.

-  У США, Європі, гадаю більше можливостей для таких як Ви. Як же бути веганом в Україні? Чи є веганські заклади/магазини?

Кількість закладів для веганів у нас тепер росте. В різних містах України успішно функціонують такі заклади і магазини. Навіть у меню невеганських закладів все частіше можна побачити варіанти і альтернативи для веганів.

Ще одна моя подруга вдало розвиває інтернет магазин, де я інколи щось замовляю з переліку найрізноманітнішої веганської продукції. Я маю доступ до всього що хочу. Дякую людям які розвивають веганські інфраструктури.

- За весь період веганства траплялися  зриви?

Оу, яке незручне питання. Мені його ще ніхто не задавав. Так, траплялись (якщо це можна так назвати). Це одиничні випадки, коли міг з’їсти щось, що виявлялось не веганським. Одного разу я свідомо попробував таку їжу, щоб згадати від чого відмовився і перевірити чи варто воно того, перевірив, і виявилось що варто. Коли я їв таку їжу то розумів, що це те чого потрібно і надалі уникати. Таким чином це підтверджувало правильність обраного шляху.

- Чи доводилося вам чути критику щодо способу вашого харчування, мовляв «Ви не такі як інші» чи щось на кшталт такого?

Так, доводилось чути критику. Дехто каже, що вегани всім наголошують про своє веганство. Мовляв будьте веганами, але нікому не розповідайте про це, сидіть і не висовуйтесь. Але суть веганства в тому, щоб зменшити кількість споживання продукції через виготовлення якої страждають живі істоти, такі ж живі як і ми, просто на відміну від нас – людей вони не можуть сказати про свій біль. Вегани говорять за них. Суть веганства в тому, щоб показати здорову альтернативу і змінити своє середовище на краще, поступово припинити поїдання «братів наших менших» приблизно так само, як колись було скасоване таке ганебне явище як рабство.

- Маєте у гардеробі шкіряне взуття/одяг?

Маю, але ці речі були придбані ще до того, як я вирішив стати веганом.

- І наостанок, що б ви порадили тим, хто тільки стає на стежку здорового харчування. Чи слід їм спробувати веганство?

Хто стає на таку стежку я раджу так тримати. Хочу також зауважити, що веганство це не завжди здорове харчування. У раціоні веганів є багато дуже смачної їжі, як і в «нормальних» людей, яка теж може бути не корисною.

Я б сказав так: веганство не дорівнює здорове харчування, але здорове харчування дорівнює веганське харчування.

Деякі вегани навіть демонстративно наголошують на тому, що веганство не дорівнює здоровому харчуванню. На мою думку це тому, що вони бачать те, як люди залежні від різної смакоти і не можуть її уникнути, але вегани хочуть захистити тварин і зменшити згубний вплив тваринництва на нашу Землю, тому всяко показують можливість споживати їжу дуже схожу на ту, яку ви споживали раніше, але веганську.

Я ж крім веганства є прихильником здорового харчування. Люблю легку їжу, таку як фрукти, зелень і ягоди. Ця їжа живить моє тіло краще за важку їжу.

Якщо ви курите, вживаєте алкоголь, чи ще якісь речовини, то спочатку позбудьтесь цього, а вже потім переходьте на здорове харчування, інакше вас постійно буде тягнути на щось шкідливе але смачне. Без подолання найбільш згубних залежностей надто важко позбавлятись менш згубних. Але воно того варто. Зараз такий час, що варто задуматись хто ви і навіщо прийшли на цей світ? Віднайшовши відповіді на ці запитання ви знайдете відповіді і на інше…

Фото надані Орестом

Вибір читачів за тиждень

Відео