Олена Чепіль

Викладачка ТНПУ відвідала Берлін у межах семінару для вчителів німецької мови (фото)

Берлін

З 22 по 29 жовтня у місті Берлін відбувся семінар для вчителів німецької мови на тему «Культура пам’яті», в якому участь взяла і викладачка німецької мови Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка Наталія Вирста.

- Всього в семінарі взяли участь 16 вчителів та викладачів німецької мови з різних міст України. Впродовж семінару учасники мали змогу поспілкуватися з громадськими діячами Берліна, журналістами, педагогами та обговорити актуальні питання, що стосуються розвитку відкритого суспільства, – повідомляють на сторінці університету. 

Фанпроєкт Берлін
Фанпроєкт Берлін

Цього року громадська організація dAch gGmbН вперше вирішила провести семінар для вчителів німецької мови. Раніше проводились лише для журналістів та футбольних фанів із Східної Європи. Під час цьогорічного семінару учасники обмінювались досвідом викладання німецької мови в університеті, школі й мали змогу більше познайомитись з традиціями, культурою, звичаями Німеччини й відчули її атмосферу.

- Враження неймовірні. Ми відвідали багато цікавих місць у Берліні: меморіальний комплекс «Берлінська стіна», музей Другої світової війни «Карлсгорст», де 8 травня був підписаний Акт капітуляції над фашистською Німеччиною, в кінотеатрі Moviemento подивились фільм «Кураж» білоруського режисера Олексія Полуяна, який працює в Німеччині. Документальна стрічка «Кураж» показує події минулого серпня в Мінську і була номінована на нагороду «Кращий документальний фільм».

Мені складно виокремити щось одне. Все було дуже гарно організовано. Мабуть, найбільше сподобалось в семінарі те, що ми мали можливість поспілкуватися з цікавими громадськими діячами Берліна. Як-от з журналісткою газети Тaz, письменницею і лауреаткою премії Теодора Вольфа Вальтрауд Шваб, яка написала статтю «Пам'ять загиблих у Бабиному Яру» і відвідала урочистості з нагоди пам'яті загиблих у Бабиному Яру.

Ми мали можливість дізнатись про цікаві проекти, які організовує Академія та отримати посилання на навчальні матеріали, які можна використовувати на заняттях з німецької мови та тему політичної освіти.

Меморіальний комплекс Берлінська стіна
Меморіальний комплекс Берлінська стіна

Також ми відвідали посольство України в Німеччині, де мали змогу обговорити перспективи викладання німецької мови як іноземної з радником посла Оксаною Дубовенко, – розповідає про власні враження «Терену» доцентка кафедри німецької філології та методики навчання німецької мови Наталія Вирста.

В посольстві України.
В посольстві України.

Фінансування здійснювалось за сприяння міністерства закордонних справ Німеччини. Всі витрати, пов’язані з проживанням, харчуванням та проїздом учасників, взяла на себе німецька сторона.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео