Олена Чепіль

Смерть забрала талановитого музиканта й композитора з Тернопільщини

252199285_1436872956714420_2220047631160752294_n

24 жовтня на 81 році життя помер педагог, талановитий музикант, композитор й Заслужений працівник культури України 2003 р. Степан Дмитрович Смачила.

- Світлий спомин про Степана Дмитровича Смачила залишиться в пам’яті всіх, хто мав можливість жити, працювати і творити добро поруч з ним. Вічна пам’ять, – пишуть на офіційній сторінці у Фейсбуці Тернопільського обласного методичного центру народної творчості КУ ТОР.

Довідково.  Народився Степан Смачило 15серпня 1941 року в с. Дибще Козівського району Тернопільської області. У 1960 році закінчив Теребовлянський культурно-освітній році технікум та у 1975 році Дрогобицький педінститут.

Свою творчу діяльність молодий хормейстер розпочав, навчаючись на другому курсі технікуму, з 2-місячної практики у Будинку культури м. Почаєва, організувавши хор медичних працівників місцевої психоневрологічної лікарні. Завершивши навчання, Степана Смачила було направлено на роботу художнім керівником Почаївського міського Будинку культури. З його ініціативи у 1978 році було відкрито Почаївську музичну школу, відтоді і до вересня 2021року – її директор. Степан Смачило – автор музики і поетичних рядків більше 30 хорових творів, обробок народних пісень. Серед авторських творів, «Пісня про Україну», «Виший мені, сестро, сорочку», ,»Пісня про Почаїв», ,»Волинь моя», «Травневий Почаїв» та ін.

Великою популярністю користуються твори, написані Степаном Дмитровичем на вірші українських поетів-піснярів: «Хата мого дитинства», «Заглядає вересень», «Це ти, Україно моя», «Три клени», «Ой не тільки того цвіту», «50-те літо», «Ворожка», «Закохав мене вечір», «Тихо, тихо падає цвіт».

С.Д.Смачило нагороджений Знаком Міністерства культури СРСР «,За відмінну роботу», грамотами управління культури обласної державної адміністрації, Кременецької райдержадміністрації, Почаївської міської ради та Міністерства культури України.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео