Орест Сарматський

На Тернопільщині у єдиній в області каплиці Казанської ікони Божої Матері вшановують небесну покровительку (фоторепортаж)

Заставка098 (Copy)

Парафіяни села Різдвяни сьогодні, у день Казанської ікони Божої Матері вшановують свою покровительку у тутешній, єдиній на Тернопільщині каплиці.

фото01
фото01

Про історію побудови цієї сакральної споруди розповіла нашому кореспонденту місцева жителька Галина Панасюк.

- Капличку збудували односельчани з ініціативи мого чоловіка Петра, який кілька років тому покинув цей світ… Пригадую, як на початку 2000-х, щоб якось дати раду родині і облаштувати своє життя, Петро, як й інші жителі села поїхали на заробітки, за кордон. Таке не раз було в історії Різдвян. Тут добре пам’ятають ті хвилі еміграції, які відносили галичан на всі континенти світу у пошуках роботи, котра б дала змогу досягнути певного добробуту, - каже пані Галина.

За її словами, Петро Панасюк та десятки його земляків опинилися у за кордоном, де були потрібні робочі руки, природна селянська мудрість, надійність і старанність у будівельній справі.

З Петром працювали люди з різних областей – Тернопільщини, Івано-Франківщини, Львівщини, Закарпаття.

Роботящих чоловіків єднала спільна праця і постійна думка про Україну, свою домівку і рідних. У вихідні ходили у храми на молитву. Йшли до церков, не зважаючи на те, хто до якої релігійної конфесії належить, шукаючи там, у спільній молитві сили і Божої помочі у своїй праці.

- Десь тоді у Петра й виникла думка, щоб разом збудувати капличку за кошти земляків, які працювали за кордоном. Ідею підтримали й в селі, люди зголосилися допомогти фінансово й робочими руками.

А коли  між двома пагорбами у селі почали будувати каплицю, якраз на літню «Казанську», померла мама Петра. Це й визначило назву майбутньої святині - майбутня капличка носитиме ім’я ікони Казанської Божої Матері, - розповідає Галина Панасюк.

За її словами, за роботу взялися майстри із села і поза ним. Написання ікон довірили члену заслуженому художнику України скульптору й іконописцю з Теребовлі Миколі Шевчуку.

До побудови доклалися друзі Петра Панасюка із Тернопільщини, Львівщини, Прикарпаття, які працювали разом із ним за кордоном.

І ось, у 2013 року у день вшанування Казанської ікони Божої Матері недільні дзвони величально сповістили про хресний хід з нагоди освячення побудованої каплички.

ikona (Copy)
ikona (Copy)

getImage04 (Copy)
getImage04 (Copy)

DSCF2059 (Copy)
DSCF2059 (Copy)

Й нині зранку тут, як і тоді, звучала молитва до Казанської Богородиці, образу, написаним митцем Миколою Шевчуком. Богослужіння тривало й біля інших ікон, обрамлених вирізьбленими об’ємними, філігранними дерев’яними орнаментами-окладами.

Нині усе тут достойне почитання, усе спонукає до щиросердечної сповіді перед Богом і самим собою.

DSCF2052 (Copy)
DSCF2052 (Copy)

DSCF2044 (Copy)
DSCF2044 (Copy)

DSC08923 (Copy)
DSC08923 (Copy)

DSC08922 (Copy)
DSC08922 (Copy)

Раз у раз погляд вірян мимоволі зупиняється на центральній іконі - головній святині каплички, названій в честь Казанської ікони Пресвятої Богородиці. Вона чистими очима дивиться не тільки у вічність, куди спрямований погляд маленького дитяти на руках, вона дивиться й на нас. Цей погляд не вчить, не осуджує, не застерігає, не просить… Богородиця просто поруч із маленьким Ісусом. Вона тут заради Нього і кожного, хто вірить у Спасителя, хто Його шукає і прагне побачити щирим серцем і очима віри…

DSC08920 (Copy)
DSC08920 (Copy)

DSC08918 (Copy)
DSC08918 (Copy)

DSC08917 (Copy)
DSC08917 (Copy)

DSC08905 (Copy)
DSC08905 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео