Анастасія Кисіль

П’ять порад тернополянам про те, як бути бадьорим у «зимовий час»

IMG_1647

У ніч проти 31 жовтня Україна змінила час на «зимовий». Це означає, що світловий період дня стає коротшим. Така зміна може погіршити загальне самопочуття та спричиняти дратівливість і відчуття стомленості.  

Міністерство охорони здоров’я України розповідає, що робити, щоб зміна часу не вплинула на здоров’я. 

  1. Виходьте на вулицю в світлу пору доби - це один зі способів отримання вітаміну D. У час, коли ніч стає довшою, а день — коротшим, ми ризикуємо мати дефіциту цього вітаміну. Тож варто проконсультуватися з лікарем щодо приймання профілактичної дози вітаміну D.
  2. Підготуйте організм до зміни графіку. Тобто, на кілька днів до переведення годинників спробуйте лягати спати на 15–20 хвилин пізніше. Сон має бути регулярним і мати приблизно однакову тривалість.
  3. Дбайте про гігієну сну. Відкладіть телефон щонайменше за годину до сну. Світло екранів стимулює мозок, перешкоджає виробленню мелатоніну, гормону, який спричиняє сонливість. Замість перегляду телевізора оберіть читання книги, прийміть теплий душ та приглушіть світло.
  4. Додайте активності у життя. Навіть легка руханка покращить ваш сон. Проте тренуйтеся не пізніше ніж за чотири години до відпочинку, оскільки підвищення температури тіла може ускладнити процес засинання.
  5. Вечеряйте в один і той самий час. Їжте більше білків та корисної клітковини, менше вуглеводів. Наші цикли сну і спосіб харчування пов’язані між собою. Намагайтеся не переїдати.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео