Віра Олександрович

Жителям Тернопільщини скоро видаватимуть особливі COVID-сертифікати – про одужання

Сертифікат

Особливі COVID-сертифікати – про одужання будуть незабаром видавати усім, хто перехворів на коронавірус. Із такими документами жителі Тернопільщини, зокрема, зможуть отримувати відстрочку для вакцинації і всі права, надані вакцинованим.

Про це вчора, 5 листопада, повідомили у Державній установі «Тернопільський обласний центр контролю і профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», тобто ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України». Умови отримання COVID-сертифіката про одужання, за словами медиків, змінили урядовці.

- Із наступного тижня невакциновані українці, які перехворіли на коронавірусну інфекцію, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання, - стверджують у центрі контролю і профілактики хвороб. – Такий документ дозволятиме упродовж 90-ти діб без обмежень працювати, відвідувати заклади та пересуватися у «жовтій» та «червоній» зонах карантину (відповідно до особливостей постанови КМУ №1236 – прим.). 

Власне, сертифікат про одужання будуть формувати лише для тих, у кого лікар встановив діагноз COVID-19 від моменту запуску функціоналу нового сертифікату і надалі. Документ не згенерується, якщо ваш діагноз встановили до появи нового типу сертифікату, тобто у 2020 році чи навіть у 2021-му. 

- Обов’язковою підставою для генерації сертифіката буде медичний запис лікаря про встановлений діагноз, який відображатиметься в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ), - уточнюють медики. - Тож особи, які після отримання позитивного ПЛР-тесту не зверталися до лікаря і він не вніс їхні дані в ЕСОЗ, завантажити сертифікат не зможуть. 

До слова, сьогодні в Україні - понад 400 тисяч людей хворіють на COVID-19 і мають підтверджений лікарем діагноз. Для них і запускають новий вид документу - цифровий COVID-сертифікат на підставі одужання. 

- Згенерувати його буде можливо у застосунку або на порталі Дія через 15 днів після підтвердження лікарем діагнозу COVID-19 в електронній системі охорони здоров’я, - стверджує заступниця міністра з цифрового розвитку Марія Карчевич. - Документ буде доступним для генерації і чинним протягом 90 днів. Отримати його можна буде не більш як двічі разів на рік за наявності підтвердженого і внесеного лікарем в електронну систему діагнозу COVID-19. 

Що цікаво, новий COVID-сертифікат також буде двох видів

- внутрішній - для використання всередині країни в умовах «жовтого» та «червоного» рівнів епіднебезпеки; 

- міжнародний - для перетину кордону 45-ти країн, які входять до Довірчої мережі е-здоров'я ЄС (перелік країн ТУТ

Окрім того, медики наголосили: всі, хто перехворів на коронавірусну хворобу, на 28-й день від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР/визначення антигену вірусу SARS-CoV-2, можуть безпечно вакцинуватися

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео