Віра Олександрович

На Тернопільщині для декого 8 листопада може стати визначальною датою

Наказ

Працівники центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів, місцевих держадміністрацій і закладів освіти на Тернопільщині можуть уже завтра, 8 листопада, не потрапити на роботу.

Нагадаємо, вже із цього понеділка набуде чинність Наказ Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов'язковим профілактичним щепленням». Тож зміни чекають на працівників, згаданих вище. Вони ще у жовтні потрапили у цей перелік, у першу чергу, для забезпечення безперебійної та безпечної роботи органів виконавчої влади, а також - закладів освіти.

Принагідно у МОЗ пояснили, як саме треба здійснювати відсторонення невакцинованих співробітників. Так, керівник підприємства має поінформувати працівників про правові наслідки у випадку ухилення або відмови від щеплення. Адже йдеться про відсторонення від роботи без збереження зарплати. Відтак, керівник підприємства чи установи має скласти відповідний акт, якщо працівник ухиляється або відмовляється від проведення щеплення. Головний санітарний лікар Ігор Кузін наголосив, що не можуть бути відстороненими від роботи лише працівники, які мають протипоказання до вакцинації і надали відповідний медичний висновок, виданий закладом охорони здоров’я. До речі, у цій довідці не будуть вказувати діагноз, а тому керівник може вимагати її цілком законно.

- Працівники, які отримали принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19, не можуть бути відстороненими від роботи, - наголосили у МОЗ. – Адже у такому разі вже не йдеться про ухилення або відмову від вакцинації.  

Pasted into На Тернопільщині для декого 8 листопада може стати визначальною датою
Pasted into На Тернопільщині для декого 8 листопада може стати визначальною датою

Що цікаво, у Центрі громадського здоров’я України нещодавно оприлюднили інформацію, що 42% українців, які ще не вакцинувалися, готові щепитися за певних умов. Найбільше мотивує охочих щепитися те, що вакцинація може запобігти коронавірусній хворобі чи ускладненням від неї. Це дійсно так, адже вакциновані люди в 5 разів рідше заражаються і мають більш як у 10 разів нижчий ризик госпіталізації, ніж нещеплені, підкреслили медики.

Довідка. Більше про це - на сайті. Докладніше про відсторонення від роботи невакцинованих працівників, які підлягають обов’язковим щепленням читайте за посиланням. Поради для освітян – ТУТ.

Фото із сайтів Міністерства охорони здоров'я України і Центру громадського здоров’я України

Вибір читачів за тиждень

Відео