Євгенія Цебрій

«Ця дитина народилася в сорочці»: поліція з’ясовує, чи не впливали інші люди на рішення жінки покинути немовля

Gumtree-baby-blog

Правоохоронці встановили особу жінки, яка покинула новонародженого малюка біля закинутої будівлі у Товстому Чортківського району. Однак підозра жінці ще не оголошена, наразі у поліції збирають докази. 

Про це повідомив під час брифінгу начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол.

- Вже відомі всі обставини події, зараз тривають слідчі дії. Жінка встановлена, вона зізналася, що це її дитина. Зараз ми з’ясовуємо участь інших людей, які могли впливати на це рішення і які могли їй допомагати. Також буде проведений відповідний медогляд породіллі, експертиза ДНК, - каже він. 

Нагадаємо, 2 листопада 14-річна мешканка селища Товсте знайшла на території місцевого недіючого молокозаводу новонародженого хлопчика. Дівчинка, проходячи повз закинуту будівлю, почула дитячий плач. Коли підійшла ближче, то помітила сумку, а в ній дитину. Вона забрала її, занесла в найближчий магазин працівники якого викликали поліцію та швидку. Малюка доправили до лікарні з переохолодженням, загрози його життю немає.

- Слава Богу, що дитина закричала і дівчина це почула, - зазначає Олександр Богомол. - Ця дитина в сорочці народилася. Якби ця дівчинка не побачила малюка, до кінця дня чи через ніч його могло вже не бути. 

Згодом правоохоронці знайшли матір немовляти. Нею виявилася 31-річна мешканка одного з сіл Чортківського району. Жінка виховує з чоловіком чотирьох дітей. Свої дії пояснити правоохоронцям не змогла. За даним фактом розпочали кримінальне провадження згідно ч.2 ст. 135 Кримінального кодексу України - залишення в небезпеці.

- У випадку оголошення підозри і притягнення до відповідальності ця стаття передбачає обмеження волі терміном до трьох років або позбавлення волі на той самий термін, - каже очільник поліції Тернопільської області. - Я надіюся, що ця жінка залишиться на волі і отримає покарання, яке дозволить їй доглядати інших дітей як багатодітній мамі. Сподіваюся, це буде для неї уроком. А також буде прийняте правильне рішення щодо цієї дитини.  Ми не можемо зараз озвучувати і аналізувати причини, чому вона так зробила і її осуджувати. Ми знаємо, що дитина жива, слава Богу, не наступило незворотних наслідків. Зараз встановлюємо всі обставини. 

До слова, у квітні цього року на Борщівському смітнику виявили тіло новонародженої дитини. Однак наразі її матері поліція не знайшла. 

 - Ми досі працюємо по цій справі, у нас є різні версії, ми вже відібрали ДНК в десятка жінок, щодо яких у нас була інформація, що хтось із них може бути матір’ю цієї дитини, - зазначає пан Богомол. - Сотні жінок перевірили через медзаклади. Вже велика робота зроблена, однак вона ще триває.

У поліції нагадують про “Вікно життя”, яке розташоване у приймальному пологовому відділенні комунальної міської лікарні №2. Туди можна анонімно покласти дитину і кримінальна відповідальність за такі дії для матері малюка чи його родичів не передбачена. 

- Ви всі пам'ятаєте, що тільки цього року “Вікно життя” спрацювало двічі. Діти, яких туди приносили одразу отримували відповідну меддопомогу, - каже Олександр Богомол. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео