Оксана Бучко

Як зареєструвати шлюб неповнолітнім тернополянам?

145222

В сучасному суспільстві все частіше трапляються випадки, коли молоді особи бажають зареєструвати шлюб до досягнення ними встановленого законодавством шлюбного віку - 18 років.  Як діяти у такому випадку та з чого починати, розповідають фахівці Тернопільського місцевого центру з надання БВПД.

Законодавством України передбачено, що для реєстрації шлюбу особі необхідно досягнути 18 років. У випадку виникнення бажання у молодих людей зареєструвати шлюб до досягнення повноліття їм потрібно звертатися до суду за місцем проживання неповнолітньої (тобто заявника) для отримання рішення суду, яким може бути надано право на шлюб. 

Та при зверненні до суду потрібно вказати, що ранній шлюб буде відповідати інтересам заявника, з посиланням на поважні причини, зокрема, це може бути:

-вагітність неповнолітньої дівчини, 

-народження нею дитини, 

-фактичне створення сім’ї. 

Дані справи розглядають в порядку окремого провадження, і за звернення до суду із заявою потрібно буде сплатити судовий збір. Після отримання позитивного рішення неповнолітня особа разом із нареченим зможуть звернутися до відділу реєстрації актів цивільного стану із заявою для реєстрації шлюбу.  Окрім рішення суду необхідно долучити ще заяву про надання права на шлюб та паспорти заявників.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео