Орест Сарматський

Ціна продуктів в світі стала найвищою за останні 10 років (Агроновини)

1301 (Copy)

Три місяці поспіль зростає вартість продуктів у світі.

Так, у жовтні цей показник зріс ще на 3%. Причиною зростання цін стало зниження врожаю у ключових країнах-експортерах, а також енергетична криза, яка вплинула на труднощі з логістикою.

- Міжнародні ціни на продовольчі товари піднялися до нового пікового значення, перевищивши рекордний до того рівень липня 2011 р. На це вплинуло зниження врожаю у великих експортерів, таких як Канада, Росія та США, що посприяло підвищенню ціни на пшеницю на 5%, тоді як індекс цін на рослинну олію зріс на 9,6% у жовтні, досягнувши рекордного максимуму. Також зросли індекси молочних і м'ясних продуктів, — повідомили у ФАО. 

Високі ціни на енергію та ланцюги поставок також посилюють зростання цін на харчові продукти, з яким стикаються споживачі.

Згідно з прогнозом агентства, світові запаси зернових в цьому році стануть нижчими. Це зумовлено очікуваним збільшенням світового споживання пшениці, яке збільшуватиметься паралельно зі зростанням чисельності населення, а також прогнозованим зростанням споживання кукурудзи в кормових та промислових цілях.

Джерело: kurkul.com

 

 

Названо причину стрімкого зростання цін на цукор

1302 (Copy)
1302 (Copy)

Світові ціни на цукор встановили новий чотирирічний рекорд. Вартість цукру досягла максимуму на тлі енергетичної кризи та зростання попиту на спирт. Повідомляє агентство Bloomberg.

- За даними лондонської біржі ICE ф'ючерси на білий цукор подорожчали на 1,2%, а з початку року зросли на 22%. Водночас, вартість ф'ючерсних контрактів на цукор-сирець у Нью-Йорку зросла на 1,1%, — йдеться в повідомленні.

Різке зростання почалося в серпні, коли через несподівані заморозки в Бразилії стало ясно, що виникнуть проблеми з виробництвом та постачанням сировини.

Крім погодних аномалій, на цукровий ринок вплинув дефіцит енергоносіїв та підвищення цін на паливо. Через енергетичну кризу ціни на паливо в Бразилії зросли, що підвищило попит на етанол, який використовується в автомобілях у вигляді суміші з бензином або дизельним паливом. В результаті виробники стали переробляти більше цукрової тростини на біопаливо.

Водночас, Індія, яка посідає друге місце у світі серед експортерів цукру, має намір наростити використання етанолу, щоб до 2025 р. він становив 20% паливних сумішей для автомобілів.

На думку Індійської асоціації цукрових заводів, це може призвести до падіння виробництва цукру-рафінаду в країні вже 2022 р.

Джерело: kurkul.com

Вибір читачів за тиждень

Відео