Орест Сарматський

Фермер спрогнозував обвал українського ринку суниці садової (Агроновини)

2

Наступного року, якщо пощастить з погодою, може трапитися перевиробництво суниць садових, принаймні червневого плодоношення, які активно насаджують фермери, спрогнозував Дмитро Кошеваров власник ПП «Деметра Агро», яке в Таврійську на Херсонщині вирощує 16 га цих ягід.

- Якщо наступного року з погодою пощастить, то можна передбачити обвал цін на суниці садові, принаймні червневого плодоношення, адже фермери нині засаджують ними значні площі, – сказав фермер. – Ми такий висновок зробили тому, що даємо наш грядоутворювач в оренду, і він мало не весь час затребуваний. Цікавість до культури значна.

Однак такий варіант розвитку подій не дуже лякає досвідчених ягідників, адже здебільшого розширюють площі насаджень ті, хто має небагато досвіду у вирощуванні суниць або не має його взагалі. Їм конкурувати з досвідченими виробниками буде складно, принаймні доти, доки вони не наб’ють гуль і не відпрацюють технологію на власних помилках.

Джерело: seeds.org.ua

     

На Закарпатті вивели морозостійкі сорти хурми та ківі

1602 (Copy)
1602 (Copy)

Родина Марущаків з Виноградова (Закарпатська область) вирощує екзотичні культури вже у двох поколіннях.

Починала справу Лариса Марущак, а нині садом більше опікується її син Олександр. Загалом садівники вирощують близько 150 видів рослин. Банани, ківі, хурма, азиміна та інші екзоти ростуть тут як на закритому, так і на відкритому ґрунті.

Крім розведення рослин та продажу саджанців, Марущаки займаються і селекцією рослин. Так, наприклад, вивели морозостійкі сорти ківі та хурми. Тепер експериментують з маракуєю та азіміною.

- Наразі найбільший попит є на саджанці хурми та ківі. Також почали активно цікавитися азиміною. Це нова для України культура. Планую ввести її селекцію на зимостійкість, розмір та смак плоду. Що ж до інших культур, то для того, щоб хурма вижила та зростала без проблем, бажано садити її з південного боку якоїсь будівлі, яка опалюється взимку. Це даватиме додатково 1 – 3 градуси тепла. Також можна садити її біля глухого бетонного паркану. Протягом перших двох-трьох років після висаджування саджанців перед зимівлею варто на коріння насипати велику купу листя, а сам штамбик обмотувати агроволокном. Це ще плюс 2 – 3 додаткових градуси тепла, тому хурма виживе, – розповідає Лариса Марущак.

Крім садів у господарстві є дві теплиці та розсадник. Роботи тут є на 365 днів на рік, розповідає Олександр. Так, лише на полив під час спеки витрачається три години на день. Марущаки постійно розвивають господарство та інвестують в нього.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео