Олеся Поліщук

Президент підписав указ про святкування ювілею відомої уродженки Тернопільщини

photo

Президент України Володимир Зеленський підписав Указ про відзначення 150-річчя від Дня народження Соломії Крушельницької.

- З метою вшанування пам'яті та популяризації творчості видатної української співачки, а також з нагоди відзначення у 2022 році 150-річчя від дня її народження постановляю Кабінету Міністрів України утворити Оргкомітет, розробити та затвердити план заходів із відзначення 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької, - йдеться в документі.

Указ передбачає проведення у Львові VІ Міжнародного конкурсу оперних співаків імені Соломії Крушельницької, а в населених пунктах України, у тому числі пов'язаних із життям та творчістю Соломії Крушельницької, - культурно-мистецьких заходів з нагоди ювілею славетної уродженки Тернопільщини.

Відбудуться такі заходи і за кордоном. Відповідне доручення адресовано дипломатичним установам України.

А Нацбанку доручено забезпечити виготовлення та випуску в обіг у ювілейної монети на відзнаку 150-річчя від дня народження Соломії Крушельницької.

Побачить світ і тематична поштова марка.

Видатна українська оперна співачка, педагог Соломія Крушельницька народилася 23 вересня 1872 року в с. Білявинці Чортківського району. За життя Соломію Крушельницьку визнали найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Померла – 16 липня 1952 року в м.Львів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео