Віра Олександрович

Щоб осучаснити Тернопільщину, за три роки витратять майже 30 мільйонів гривень (фото)

Депутати

На цифрову трансформацію Тернопільщини за 3 роки планують витратити майже 30 млн грн. Що цікаво, левову частку цих коштів передбачили виділити зі скарбниці області. Решту – із бюджетів територіальних громад.

Очікується, що і обласний датацентр у нас буде, і геопортал відкритих даних. Власне, проєкт регіональної програми інформатизації «Цифрова Тернопільщина» на 2022-2024 роки затвердили більшістю голосів на сесії обласної ради 10 листопада. Активно просували його на засіданні розробники – чиновники обласної держадміністрації.

Президія
Президія

Із повним текстом програми можна ознайомитися ТУТ. Варто сказати, що документ – доволі значний за обсягом. Розробники навіть з’ясували і вказали кількість абонентів Інтернету в нашій області.

Знімок2
Знімок2

Мета програми «Цифрова Тернопільщина» не вкладається в один рядок. Йдеться про: - сприяння соціально-економічному розвитку регіону шляхом упровадження сучасних та перспективних інформаційних технологій в усі сфери життєдіяльності регіону; - покращення ефективності управління і підвищення рівня безпеки та якості життєдіяльності в області; - підвищення рівня доступності цифрових сервісів і послуг для громадян; - усунення людського фактору та корупційних ризиків у реалізації контролюючих функцій держави; - впровадження зручних форм комунікації органів влади та місцевого самоврядування з населенням та суб’єктами господарювання; - забезпечення громадян своєчасною, перевіреною та повною інформацією про події в регіоні; - формування безпечного інформаційного середовища на базі сучасних цифрових технологій; - впровадження інноваційних та передових ІТ-рішень; - створення умов для модернізації інформаційної інфраструктури.

Основна частина суми, напевно, таки піде на переоснащення новою технікою. Адже, за даними авторів програми, у районних держадміністраціях із цим ситуація - взагалі плачевна.

Знімок1
Знімок1

Для створення програми «Цифрова Тернопільщина 2022-2024» було проведено всебічний аналіз стану інформатизації області. На основі аналізу було розроблено 63 завдання регіональної програми цифрової трансформації. Загальний бюджет програми на 3 роки - 29,9 млн грн. Причому місцеві громади мусять також докластися до загального «котла».

Таблиця1
Таблиця1

Таблиця2
Таблиця2

До слова, завдання цифрової трансформації Тернопільщини такі: - збільшення числа електронних послуг; - створення обласного датацентру; - розвиток геопорталу відкритих даних; - розвиток телемедичних сервісів; - впровадження електронного документообігу в усіх органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування тощо.

Нагадаємо, це було 5-те засідання 2-ї сесії. Його того дня і закрили. Причому встигли розглянути 80 питань і заслухати звіт обласного прокурора.

Фото з сайту Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео