Орест Сарматський

У Тернополі про Пінзеля нагадуватиме кам’яна фігура святого Онуфрія (фоторепортаж) 

Заставка01 (Copy)

Автентичну копію знаменитого творіння скульптора XVIII століття Іоанна Георга Пінзеля – фігуру святого Онуфрія встановили напередодні у центральній частині Тернополя.

Фігуру, яку упродовж кількох місяців витесував з каменю-пісковику народний художник України Роман Вільгушинський, освятив настоятель храму святого Онуфрія у Рукомиші, де зберігається оригінал скульптури, отець Михайло Суканець.

01 (Copy)
01 (Copy)

- У 1754 році Микола Потоцький відкрив при монастирі отців Василіян у Бучачі гімназію і наказав ченцям переселитися з Рукомиша до бучацького монастиря. Монастир мав припинити своє існування, проте, щоб зберегти обитель, намісник Рукомиша, майор війська Потоцького і Бучацький комендант Фадей Венгерський перетворив монастирську церкву на парафіяльну.

02 (Copy)
02 (Copy)

У 1768 році на місці старої монастирської церкви Фадей Венгерський збудував новий кам'яний храм, який було освячено деканом отцем Хадзинським під титулом св. Онуфрія, - зазначив священник.

03 (Copy)
03 (Copy)

За його словами, упродовж багатьох років браму Онуфрієвської церкви прикрашала фігура св. Онуфрія, створена в кінці 1750-х роках геніальним майстром, скульптором Іоанном Пінзелем. Після відродження монастиря у роки Незалежності України скульптуру перенесли до храму.

04 (Copy)
04 (Copy)

А ініціатор встановлення автентичної копії фігури святого Онуфрія біля входу у ТВЦ «Атріум», меценат та палкий популяризатор творчості Пінзеля Тарас Демкура нагадав присутнім майже містичну історію, яка трапилася у 2012  році, напередодні виставки в Луврі.

Там українська культурна спадщина вперше була представлена виставкою «Скульптор бароко в Україні середини ХVІІІ століття: Іоанн Георг Пінзель».

фото07 (Copy)
фото07 (Copy)

- Туди, на виставку передбачалося повезти і фігуру святого Онуфрія.

Але на церкву в селі Рукомиш обвалилися 25-тонні брили, які заблокували вхід до храму. Величезний шмат скелі зупинився буквально за міліметр від скульптури, ледь-ледь пошкодивши тільки мізинець фігури святого. Місцеві жителі сприйняли таку подію, як застереження і не віддали фігуру святого Онуфрія на виставку у Лувр. Так, Святий Онуфрій не потрапив до Лувру, але він увійшов до нашого альбому «Таїна Пінзеля», який ми презентували у Парижі.

фото05 (Copy)
фото05 (Copy)

Щасливий, що десять років тому познайомився з Борисом Возницьким та Вірою Стецько, які долучили мене до проєкту репрезентації творчості відомого майстра у Луврі. Хочу, щоб українська творчість, наша спадщина щонайменше раз на рік була гідно репрезентована на світових мистецьких майданчиках.

Нам насправді є чим гордитися і що показати світові, - сказав Тарас Демкура.

фото06 (Copy)
фото06 (Copy)

Перед присутніми на урочистому відкритті скульптури святого Онуфрія виступили міський голова Тернополя Сергій Надал, автор автентичної копії творіння Пінзеля – народний художник України Роман Вільгушинський,

08 (Copy)
08 (Copy)

директор обласного департаменту культури та туризму Світлана Байталюк,

ajnj09 (Copy)
ajnj09 (Copy)

директор обласного краєзнавчого музею Ярема Шатарський.

Усі вони зійшлися на тому, що фігура святого Онуфрія відтепер нагадуватиме туристам та гостям міста про те, що тут, на Тернопільщині свого часу жив і творив всесвітньовідомий скульптор, «галицький Мікеланджело» Іоанн Георг Пінзель.

10 (Copy)
10 (Copy)

Того ж дня відбулася пресконференція, яку модерував Тарас Демкура. Йшлося про реалізацію культурно-мистецького проєкту «Під зорею Пінзеля»...

11 (Copy)
11 (Copy)

Цього яскравого прикладу діалогу міжкультурного розмаїття, співпрацю ініціаторів проєкту із органами влади, краєзнавцями, істориками, тими, кому дорога наша духовна спадщина.

12 (Copy)
12 (Copy)

Довідково. Іоанн Георг Пінзель - галицький скульптор середини XVIII століття, представник пізнього бароко і рококо. Засновник Львівської школи скульпторів. Усередині 1740-х років він з’явився при дворі магната Миколи Василя Потоцького, який став його головним замовником і патроном. У 1751 році одружився у Бучачі (Тернопільщина). Упродовж 1750-60-х років (переважно спільно з архітектором Бернардом Меретином) працював на Львівщині,

Прикарпатті, Тернопільщині. У 1756-1761 роках виконав бічні вівтарі в одному із храмів Львова, монументальні статуї святих Атанасія, Леона, кінну статую святого Юра.

Для творів Пінзеля характерна велика емоційність, динаміка й експресія, надання створеним дивовижним формам життєвих рис.

Україні та світові генія скульптури Іоана Георга Пінзеля відкрив Герой України мистецтвознавець Борис Возницький. Понівечені і викинуті з храмів скульптури дивовижного скульптора він рятував у галицьких селах у 60-х – 70-х роках минулого століття. А вже у XXI-му столітті ці скульптури експонували у паризькому Луврі та у Відні.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео