Оксана Бучко

Скерували у сервісний центр МВС: попри знання української, іноземцю не вдалось отримати послуги у одній із автошкіл міста

255053346_314461930252012_2641586480991535911_n (1)

В одній із тернопільських автошкіл виникло непорозуміння між іноземцем та керівництвом. У даному закладі не практикували навчань для громадян інших країн. У той час, як таке пояснення іноземець сприйняв за расизм.

- Подзвонив їм по телефону, казали, що мене не будуть брати на навчання, бо вони не беруть іноземців, - пише у відгуках автошколи Ahmed Soliman. – Я запитав: «А чому так?». Відповіли, бо в них немає перекладача англійської мови. Я сказав їм, що знаю українську. У понеділок поїхав до них, але працівниця сказала, що у них навчань «нема для ваших». Пояснив їй, що в сервісному центрі інформують по-іншому, що в мене права є вже 8 років, просто треба зробити їх в Україні. А також в мене є довідка про те, що я дійсно знаю державну мову. Я вважаю, що таке ставлення з боку працівниці - це расизм.

Як пояснив керівник автошколи Олександр, у цьому закладі не стикались раніше із сервісом для іноземців.

- Коли працівниця зауважила, що потрібно проконсультуватись із сервісним центром, іноземець почав використовувати у її адресу нецензурну лексику, - пояснює він. – Звісно, ми будемо досліджувати дане питання і додавати такі послуги. Просто раніше у цьому не було потреби. А усі звинувачення про те, що іноземцю повністю відмовили у послугах – є неправдивими. Думаю, це свідчення нетерплячості та нетолерантності з боку клієнта.

Тож щоб керувати авто в Україні на законних підставах, іноземцю слід отримати українське посвідчення, інформує сайт львівської автошколи magistral.org.ua. Після видачі дозволу на заміну документу дають 60 діб. Для цього потрібно пройти перепідготовку чи курс навчання з нуля, на що немає в нашій державі діючих заборон. Нерезидент може самостійно вибирати автошколу для таких послуг. Єдині складнощі цієї процедури – це мовний бар’єр.

Основні етапи отримання водійського посвідчення іноземцем:

-Оформлення дозволу на проживання або отримання прописки.

-Перепідготовка та складання іспитів.

-Отримання довідки 083/0.

-Якщо у водія-іноземця немає посвідчення, то йому треба буде пройти повний навчальний курс та скласти іспити. (Для запису на навчальний курс слід подати: заяву; копію паспорта; нотаріально завірений переклад паспортних сторінок українською мовою. При складанні договору вносяться тільки дані з паспорта. Навчання однакове для всіх, триває від 3 місяців відповідно до програми. Включає теоретичну частину і безпосередньо практику водіння. Література, навчальні посібники пропонуються українською мовою).

-Складання іспиту в Сервісному центрі МВС

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 12.06.2013 №627 складання іспитів (теоретична база і практичні навички водіння) дозволяється в будь-якому найближчому сервісному центрі без прив’язки до місця реєстрації, прописки та проживання.

Іспит включає 2 етапи. Це теорія з тестовими питаннями та практика водіння. Після успішного підтвердження знань і кваліфікації видається посвідчення водія. При провалі дозволяється перескладання повторно.

-Отримання довідки (форма 083-О)

Медичний огляд проводиться в державній установі або в приватній клініці (при наявності ліцензії). Обов’язкова комісія — це психіатр, нарколог, окуліст, невролог, хірург. У довідці обов’язково вказується група крові. Термін дії 2 роки.

-Оформлення документів

Іноземець отримує посвідчення водія від 3 до 10 днів. Водійське посвідчення іноземцям видають відповідно до діючого порядку і правил, як і для громадян країни. Документи для українців і нерезидентів оформляються в однаковому форматі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео