Орест Сарматський

Кросівки, які перетворюються на дерево, створили в Канаді (Агроновини)

1701 (Copy)

Мода на захист довкілля та боротьбу зі змінами клімату змінює моду на одяг та взуття. Все більш популярними стають переробка речей, їх повторне використання та виготовлення одягу з натуральних матеріалів. Утім, із взуттям не все так просто. Щороку в смітниках опиняються мільйони пар кросівок з пластиковою підошвою. Процес їх виготовлення супроводжується значними викидами СО2, а їхнє розкладання триватиме тисячі років. Вихід є – створювати кросівки з інших матеріалів. Наприклад, канадець Люк Хоул винайшов кросівки, які після використання легко розкладаються в ґрунті.

Взуття Houle, Johnny Footwear виготовлене з натуральних матеріалів. Зокрема, підошву роблять з каучуку. Модель названа на честь садівника Джонні Епплсіда, який у ХІХ столітті поширив яблуні у Північній Америці.

Пара таких кросівок вартує 109 доларів. Крім можливості утилізувати продукт без шкоди для природи, взуття містить ще одну інновацію. В підошві заховано пакетик з насінням яблука. Тому, якщо ви вирішите закопати старі кросівки в саду, з них виросте яблуня, пише greenqueen.com.hk.

Для запуску масштабного виробництва власник стартапу Люк Хоул запустив кампанію зі збору коштів на Kickstarter.

Екологічні кросівки виготовлені із стовідсотково біорозкладних і сертифікованих матеріалів Fair Trade. Взуття добре амортизується, щоб забезпечити комфорт. Воно легке для ніг та не пропускає вологу.

Інноваційні кросівки доступні у двох кольорах – білому та чорному. Обидва варіанти “снікерсів” мають червоні шнурки.

   

Селера: прибуткова культура для фермерів з шаленим попитом на експортних ринках

1702 (Copy)
1702 (Copy)

Попри упередження, вирощування селери може принести фермерам значно більше прибутку, аніж вирощування картоплі.

- Селера на плантації площею у 8 га дала врожай у 50 т коренів з 1 га. І торговельні мережі дають за них гарну гуртову ціну у 20 грн/кг. За картоплю стільки не виручиш. Хоча на врожай треба добряче попрацювати, — розповів керівник господарства «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко.

На його думку, в Україні культура є недооціненою, і має надто обмежений попит. Проте за кордоном, селера має шалений попит. Єдина особливість вирощування полягає в тому, що овоч потребує значного зрошення.

- Селера культура вологолюбна, тож без зрошення розвивалася б погано. Цьогоріч на плантації було 10 поливів, а в посушливіші роки давав і по 15-16. Та й робочих рук заради врожаю докласти треба: корені копають вручну, вручну обрізають ножами, ще й миють. Адже 90% нашої продукції купують великі торговельні мережі, а в них до якості й зовнішнього вигляду продукції підвищені вимоги. Тому треба їй відповідати, — зауважив фермер.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео