Орест Сарматський

Озвучено шокуючу кількість новостворених фермерських господарств (Агроновини)

2101 (Copy)

Згідно з даними Державної служби статистики України (Держстат), з початку року в Україні було зареєстровано 806 фермерських господарств. 

Нині кількість фермерських господарств в Україні сягає 48 609, лише за останній місяць утворилося 88 нових господарств. З початку року було зареєстровано 806 фермерських господарств.

Зазначається, що з 2013 року кількість зареєстрованих фермерських господарств була рекордною – 49 132, але до 2015 р. ця цифра зменшилась на 11,3% або на 5 467. З 2015 р. та до 2021 р. спостерігається позитивна тенденція зростання на 11% або 4 944 фермерських господарств.

В Україні садівники готові залишити яблука прямо на деревах

Собівартість кілограма яблук нині становить близько 4 грн, а переробні заводи платять всього від 0,9 до 1,5 грн. 

Садівники стурбовані такою ситуацією і вважають, що краще залишити врожай гнити, аніж вкладати кошти в його збір. 

- Вирощуємо яблука, в результаті викидаємо частину, бо нема нормального збуту. Наші чиновники думають, як нам збільшити податки, але їм байдуже до того, щоб налагодити доступний механізм реалізації продукції. Бо гріх отак залишати яблука в саду гнити, – розповіла Ольга Стрілець, яка вирощує яблука на 10 га.

Pasted into
Pasted into

У саду підприємства «Прогрес Агро» вже зібрали яблука. Керівник підприємства Ігор Околович веде перемовини з заводами.

- Заробітку на яблуках цього року майже нема. Але кого звинувачувати? Переробні підприємства обіцяють забрати яблука, але в них чимала черга. Не знаю хто тут виграє: ті хто залише яблука в саду і не витратиться на збір, чи той хто зібрав і здасть за копійки», – міркує садівник.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео