Анастасія Кисіль

Нова схема шахраїв: як виманюють гроші у тернополян (відео)

шахрайство

Вакциновані громадяни України можуть розраховувати на кошти від держави про це заявив Президент країни Володимир Зеленський.

- Програма працюватиме так: кожен, хто отримав два щеплення, зможе отримати одну тисячу гривень швидко  і зручно, тобто через додаток «Дія».

Кошти надходитимуть на віртуальний гаманець із 19 грудня. Але де є гроші, там є шахраї. «ПриватБанк» попередив українців про появу нової схеми шахрайства - масового доступу до особистих даних під виглядом державних виплат за вакцинацію від COVID-19. Про це каже фахівець з комунікацій ПриватБанку  Докія Кузьменко.

- Фіксуємо нову шахрайську схему під умовною назвою «Виплати COVID-19». Як це відбувається: клієнтам через різні канали комунікації, наприклад месенджер чи електронну пошту, надходить повідомлення, у якому йдеться про те, що доступні виплати COVID-19. У повідомленні вказана досить приваблива сума в кілька тисяч гривень. Далі шахраї пропонують перейти за посиланням на фальшиву сторінку сайту і заповнити особисті дані та реквізити банківських карток.

Pasted into Нова схема шахраїв як виманюють гроші у тернополян (відео)
Pasted into Нова схема шахраїв як виманюють гроші у тернополян (відео)

Тернополянам неодноразово надходили схожі шахрайські повідомлення.

- Бувало, приходили повідомлення з різних банків, які шукають кредиторів, де вказували мені платити кредити, - розповідає Уляна.

- Часто надходять шахрайські повідомлення ніби від імені ПриватБанку, але я просто вибивала, - каже Соломія.  

Дівчата кажуть, що варто не піднімати слухавку.

- Не реагувати на повідомлення і повідомляти людей, особливо старшого віку, про шахраїв, і застерігати їх від афер.

- Відмовляти і не давати себе обманути.

Про те, як зберегти свої кошти на банківській карті, розказує Докія Кузьменко.

- Просимо не реагувати на такі повідомлення, і в жодному разі не можна повідомляти свої особисті дані або дані платіжних карток. Найважливіше правило фінансової безпеки це те, що банк не телефонує і не надсилає повідомлення, де клієнтів просять зазначити конфіденційні дані (номер банківської карти, строки її дії, пін-код, CVV, паролі Приват24, паролі, що надходять в СМС). ПриватБанк вже звернувся до відповідних правоохоронних органів з заявою для припинення діяльності шахраїв.

банкомат
банкомат

У Національній поліції Тернопільської області неодноразово наголошували, як розпізнати фішингові повідомлення та не потрапити на гачок шахраїв:

- Якщо Дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи, це можуть бути шахраї.

- Не переходьте за посиланнями, які вам відправляють в особистих повідомленнях.

- Зазвичай, офіційна доставка немає ніяких збоїв.

- Будьте обережні, якщо на сторонньому сайті у вас запитують введення даних авторизації, а також платежів - адже це і є мета шахраїв: отримати доступ до ваших персональних даних.

https://youtu.be/ptyyuaKb8z8

Фото авторки

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео