Євгенія Цебрій

На Тернопільщині водій, який збив на смерть родича, отримав умовне покарання

12-27-10-depositphotos_71076033_xl-2015-900x332

Водію, який збив на смерть 42-річного чоловіка, Бучацький районний суд призначив умовне покарання.  

ДТП сталася 3 травня 2021 року у селі Стінка Чортківського району. Пішохід йшов проїзною частиною дороги в попутному з авто напрямку.

Згідно з вироком суду, керуючи технічно справним автомобілем Citroen Вerlingo, водій не був достатньо уважним та не стежив за дорожньою обстановкою, щоб своєчасно реагувати на її зміну, чим порушив вимоги правил дорожнього руху. 

Маючи можливість завчасно виявити пішохода, водій не зменшив швидкості, щоб надати йому дорогу, а продовжуючи рух вчинив на нього наїзд. Від отриманих травм чоловік помер на місці аварії до приїзду швидкої. 

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений підтвердив, що дійсно смертельно травмував пішохода. За його словами, побачив чоловіка в останню мить перед наїздом. Після цього зупинив автомобіль, вийшов і викликав швидку  допомогу та поліцію.

Свою вину у скоєнні кримінального правопорушення обвинувачений визнав повністю. Допитана в суді потерпіла сказала, що їй невідомі обставини, за яких сталася ДТП. Обвинувачений, який є її далеким родичем, повністю відшкодував їй збитки. Потерпіла просила суд не карати його суворо.

Оцінюючи всі докази, суд прийшов до переконання, що вина обвинуваченого в скоєнні кримінального правопорушення доведена повністю. Відтак визнав водія винним у скоєнні ДТП, де загинула людина і призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 5 років з позбавленням права керувати транспортними засобами терміном на один рік. Водночас суд звільнив обвинуваченого від відбування основного покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю три роки. Окрім того, чоловік має сплатити в користь державного бюджету близько 6 тис. грн за проведення експертиз. 

На вирок може бути подана апеляційна скарга упродовж 30 днів з моменту його оголошення.

Нагадаємо, нещодавно Тернопільський апеляційний суд залишив без змін вирок суду першої інстанцію водію, який у нетверезому стані збив 8-річного Юрчика Чорного. Аварія сталася у липні минулого року у Прошовій Тернопільського району. Засуджений отримав 8 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортом на 3 роки. Також з чоловіка в користь потерпілого  мають стягнути майже 700 тис грн моральної шкоди

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео