Оксана Бучко

Як тернополянам зробити вдалі кроки на шляху до припинення насильства над жінками?

When a Woman says No, She Means It

Кроки подолання насильства над жінками можна зробити правильно та вдало. Задля ефективної допомоги у цьому тернопільські поліцейські днями пройшли тренінг з протидії домашньому насильству за сприяння ООН. Про це у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками, який відзначають сьогодні, 25 листопада, говорить психологиня, а також ділиться досвідом  колишня жертва насильства з боку чоловіка. 

- Насильство над жінками - одна з ключових соціальних  проблем, яка існує в Україні. Так вважають українські й міжнародні правозахисники, юристи, психологи. Довгий час ця тема замовчувалася на національному рівні й вважалося, що домашнє насильство не потребує зовнішнього втручання, - розповідає психологиня, яка є директоркою Тернопільського обласного центру соціально-психологічної допомоги «Родина» Олена Нагірна. - Законодавство виділяє 4 види насильства:  фізичне (побої, штовхання, нанесення тілесних ушкоджень),  психологічне (погрози, шантаж, приниження, навіть брудна лайка, яка наносить дискомфорт); економічне (тотальний контроль за фінансами, контроль за особистими речами іншої особи,заборона або примус працювати чи навчатися) та сексуальне. Для осіб, які потерпають від домашнього насильства, у кожній конкретній ситуації алгоритм дій може бути різним. Але у будь-якому випадку є декілька основних дій, які особа може вчинити для захисту від насильства.

Pasted into Як тернополянам зробити вдалі кроки на шляху до припинення насильства над жінками
Pasted into Як тернополянам зробити вдалі кроки на шляху до припинення насильства над жінками

Тож кроки у разі домашнього насильства такі:

  1. При можливості підшукати собі та дитині безпечне місце перебування. Після чого викликати поліцію за номером 102.
  2. Повідомити поліцію про вчинення насильства відносно себе, а також відносно дітей, якщо діти були свідками насильства. Це повідомлення можна зробити шляхом виклику поліції у момент вчинення насильства або коли знайдете безпечне місце і зможете викликати поліцію. 
  3. За наявності тілесних ушкоджень (синці, подряпини і т.д.), або якщо видимих тілесних ушкоджень нема, зазначити про це у своїй заяві і одразу ж у цей день або на наступний, не чекаючи скерування поліції, звертайтеся у травмпункт і повідомляйте побиття. Після написання заяви у поліцію призначається слідчий. 
  4. У випадку вчинення відносно вас сексуального насильства, зателефонуйте на 102 і повідомте про зґвалтування. Важливо дочекатися поліції, не митися та нічого не чіпати у квартирі до моменту прибуття поліції, оскільки необхідно буде пройти медичну експертизу.
  5. Якщо насильство відбувалося у присутності дітей або відносно них, у тому числі якщо це психологічне насильство, а саме образи, приниження, погрози, звинувачення тощо, написати заяву в службу у справах дітей. 
  6. Якщо є рішення розлучитися і припинити будь-які відносини із кривдником, слід звернутися до юриста з метою визначення подальших кроків. 
  7. У ситуації домашнього насильства найчастіше страждають діти. Тому якщо насильство в сім’ї відбувалося у присутності дітей, внаслідок чого діти мають психологічні травми, є право не давати кривдникові бачитися та спілкуватися з дітьми, поки рішенням суду не визначать способу участі члена родини у вихованні дітей та призначать дні, години та не визначать умови побачень. 
  8. Звертатися за допомогою до Центру безоплатної правової допомоги.
  9. Звертатися за допомогою  до комунального закладу «Тернопільський міськй центр соціальних служб», який надасть інформацію про наявність притулків для жінок у Тернопільській області та за її межами, або розгляне можливість тимчасового переміщення Вас у Центр соціально-психологічного допомоги та за потреби нададуть Вам відповідні соціальні послуги.

Pasted into Як тернополянам зробити вдалі кроки на шляху до припинення насильства над жінками
Pasted into Як тернополянам зробити вдалі кроки на шляху до припинення насильства над жінками

Як ділиться досвідом тернополянка Ірина С., яка потерпала від домашнього психологічного та фізичного насильство певний час, допомагають у такому разі радикальні дії.

- Те, що жінка буде терплячою і лагідною, рідко допоможе, - ділиться Ірина. – Тільки коли я чітко повідомила чоловікові, що йому доведеться покинути квартиру і пошукати інше місце проживання, почалися зміни. Він спостерігав збоку за нашим з дітьми життям. А згодом дійсно припинив зловживати алкоголем, влаштувався на роботу та почав вести адекватний спосіб життя. Звісно, алкозалежності він позбувався у групі анонімних алкоголіків. Це дало позитивний ефект. Також у такому випадку можна звертатись в реабілітаційні центри, хоча такий варіант потребує фінансів. Потім чоловік попросив пробачення, хоча вже тривав процес розлучення. Він повернуся в сім’ю та вже декілька років у нас все добре. Так, могло не статись змін. Але все рівно це був би кращий варіант, ніж жити з насильником і піддавати небезпеці своє життя та життя дітей. 

Pasted into Як тернополянам зробити вдалі кроки на шляху до припинення насильства над жінками
Pasted into Як тернополянам зробити вдалі кроки на шляху до припинення насильства над жінками

Щоб вберегти себе від насильства, слід чітко розуміти особливості характеру аб’юзера. Для цього радять переглянути новий фільм про жінок, які наважились вирватись з кола насильства заради дітей і самих себе під назвою «Розірви коло» режисерки Лізи Смі, який є у вільному доступі вже цього місяця. Цю світову прем’єру презентували нещодавно, відвідали дійство відомі люди.

- Серед нас живуть потенційні кривдники й жертви.  Вгадати насильника – це найголовніше, що можна зробити для себе й майбутнього, щоб розірвати коло насильства. Мені дуже сподобалося порівняння з кінцуґі – японським мистецтвом ремонту посуду. Коли розбиті речі склеюють, вони коштують набагато дорожче, ніж «здорові», цілі. Так само і «склеєні», зцілені стосунки – набагато цінніші. Я в захваті від героїнь фільму – Іви та Олександри, їхньої сили й сміливості, - так прокоментувала фільм перша леді Олена Зеленська, пишуть у групі «Розірви коло». 

 

Також правоохоронці закликають краян  не замовчувати про факти домашнього насильства та у разі його вчинення звертатись до поліції. Вони ж напередодні Дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками пройшли разом з працівниками Тернопільського районного управління поліції, представники Тернопільської міської ради, місцевої прокуратури, суду та інших уповноважених служб дводенний тренінг з теоретичної частини та відпрацювання практичних завдань. Там розглянули основні організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, новації у законодавстві. Окремо акцентували увагу на важливості роботи з дітьми, які постраждали від такого правопорушення. Присутні разом з досвідченими тренерами Представництва Фонду ООН розбирали та опрацьовували конкретні ситуації із реальних виїздів поліцейських на факти домашнього насилля. Обговорювали роль кожної служби, послідовність дій, аби в подальшому виявлення подібних випадків було своєчасним, а потерпілі особи могли отримати весь спектр необхідної допомоги. Тож тернополяни можуть сподіватись на якісну допомогу правоохоронців у випадку звернення щодо насильства. 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=kvfwfIE08N8[/embed]

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео