Тамара Коблик

26 листопада в історії Тернопільщини

26

Цього дня народилися:

Шеремета Володимир (1947, с. Жилинці, нині Борщівського р-ну – 12. 10. 2004, м. Борщів) господарник, громадський діяч, педагог.

Пласконіс Василь (1897, с. Дичків, нині Тернопільського р-ну – р. см. невід., Канада) – громадський діяч. Воював в УГА, в Армії УНР.

Риґа Лев (1914, с. Дибще, нині Козівського району – 12. 11. 2003, м. Бережани) – громадський діяч. Член ОУН (1933).

Мердак Іван (1933,с. Райське, Лемківщина — 27.05.2007, м.Херсон) — скульптор з Лемківщини.

Pasted into 26 листопада в історії Тернопільщини
Pasted into 26 листопада в історії Тернопільщини

Цей день в історії Тернопілля:

1829 року – на крайньому півдні Тернопільської області стався землетрус інтенсивністю 7 балів.

1966 року - в  м.Едмонтон (Канада) помер адвокат, доктор права, член Українського державного правління у м.Львові в 1941 pоці, бургомістр м. Чорткова в 1941—1944 pоках Михайло Семенович Росляк.

1966 року - у м.Мюнстер (Німеччина) помер офіцер УГА, педагог, доктор права й політичних наук, громадський діяч, уродженець Теребовлянщини Павло Бабій.

1996 року - головою Тернопільської обласної ради обрано Івана Бойчука. Його попередник на цій посаді - Борис Косенко.

2009 року - урядова комісія включила Тернопіль у державну програму з підготовки до Чемпіонату Європи з футболу 2012.

П’ятницю після Дня подяки в США з особливим нетерпінням очікують шопоголіки і співробітники роздрібної торгівлі: в цей день стартує різдвяний сезон розпродаж. Чорна п’ятниця – день, коли кишені покупців порожніють, зате магазини роблять величезну касу.

Pasted into 26 листопада в історії Тернопільщини
Pasted into 26 листопада в історії Тернопільщини

Щороку в четверту п’ятницю листопада люди в багатьох країнах світу на добу відмовляються від будь-яких покупок, нагадуючи собі про те, що надмірне споживання – небезпечна тенденція. Саме цього дня громадські активісти закликають максимально розсудливо ставитися до своїх покупок і виступають проти суспільства споживання.

Ідея цього свята-акції зародилася 1992 року в Америці. З ініціативою відмовитися від покупок виступив канадський журналіст естонського походження Калле Ласн. На його думку, причину фінансової кризи потрібно шукати не в ліквідності або нерегульованих ринках, а в культурі надлишкового і бездумного споживання. Найбільш відомий аргумент апологетів акції полягає в тому, що в країнах із високим рівнем життя проживає лише 20 відсотків населення земної кулі, а використовують вони понад 80 відсотків усіх природних ресурсів Землі.

2001 року за підтримки сайту Adbusters ця акція набула всесвітнього масштабу, День відмови від покупок, окрім Мексики, Канади і США, пройшов іще в 55 країнах. Наразі до проведення подібних акцій приєдналося ще 10 держав.

Умови участі в цій акції прості – протягом 24 годин потрібно відмовитися від будь-яких придбань. Крім того, активісти проводять акції під девізом «Заради миру на землі нічого не купуй!», щоб привернути увагу громадськості. Акції є мирними демонстраціями в торговельних центрах, а також показами «антирекламних» роликів, які повідомляють про те, що середній житель США купує в п’ять разів більше товарів, ніж мексиканець, вдесятеро більше, ніж китаєць, і в тридцять разів більше, ніж громадянин Індії.

День відмови від покупок (Buy Nothing Day) відзначають після американського Дня подяки, тобто в традиційний час початку різдвяних розпродажів у всьому світі. Цього дня магазини отримують від 20 до 50 відсотків свого річного виторгу, а в масовій тисняві в найбільших торговельних центрах щороку гинуть люди. Не без сарказму четверту п’ятницю листопада називають «чорною п’ятницею» (Black Friday).

Pasted into 26 листопада в історії Тернопільщини
Pasted into 26 листопада в історії Тернопільщини

Кожної останньої п’ятниці листопада в Україні святкують День логіста. І хоча свято неофіційне, його не можна залишити без уваги.

Кваліфікований логіст координує пересування товарів безпосередньо від точки виробництва до місця реалізації. Це відповідальна посада, що вимагає від виконавця уважності, зосередженості та здібностей до аналітики. Саме від роботи логіста залежить, чи прийде потрібний товар до обумовленого терміну, і якою буде кінцева вартість доставки.

Професія логіста досить популярна, оскільки такий фахівець потрібен в усіх компаніях, чия діяльність пов’язана з виробництвом, торгівлею і доставкою будь-яких товарів.

Результат пошуку зображень за запитом "день логіста" А ще сьогодні Всесвітній день інформації.

У народі в цей день вшановують пам'ять святителя Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського. З минулих часів відомо, що «на Златоуста все поле пусте». У цей час «всяка зяб зупиняється в рості», тобто земля поринає у сон до весни. У давнину казали: «Ззиває зима на Івана Златоустого свою свиту: хурделицям і заметілям дає наказ — відлиги вгамувати». Іній на деревах у цей день вказував на те, що можна чекати хорошого врожаю. До Іоанна Златоуста зверталися з молитвою про покарання хабарників та брехунів.

Результат пошуку зображень за запитом "Іоанна Златоуста"

Іменини сьогодні святкують Іван, Герман, Никифор, Антонін.

Вибір читачів за тиждень

Відео