Віра Олександрович

Тернопільщина - у «жовтій» зоні, але бізнес може працювати, якщо всі співробітники повністю вакциновані

Вакцинація

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко закликав українців, які вже отримали першу дозу вакцини проти COVID-19, не зволікати із другим щепленням. Стосується це прохання і жителів Тернопільщини, які наразі користуються «жовтими» COVID-сертифікатами.

Ба більше, у Кабінеті міністрів України навіть заговорили про інший жорсткий крок, що має стимулювати до щеплення: урядовці мають намір у 4 рази скоротити термін дії «жовтих» COVID-сертифікатів. Тож вони незабаром діятимуть лише протягом 30 днів, замість 120-ти. 

- Найкращий захист ви матимете через 14 днів після того, як отримаєте другу дозу, - сказав Віктор Ляшко під час брифінгу щодо ситуації із COVID-19 у середу, 24 листопада. - Тому важливо не зволікати і зробити її якомога швидше. 

Мінімально можливі інтервали для вакцин: Pfizer – 21 день, Moderna – 28, CoronaVac – 14, а AstraZeneca – 28 днів, підкреслив міністр. І при цьому, за його ж словами, в Україні є 600 тисяч громадян, які вже ці терміни «пропустили».

- Отримати другу дозу вакцини можна в будь-якому пункті чи центрі вакцинації в будь-якому куточку України, незалежно від того, де ви робили перше щеплення, - наголосили у МОЗі. - Просто перевірте, чи є у цьому пункті чи центрі потрібна вам вакцина.

Медики принагідно наголосили: якщо людина пропустила дату другого щеплення, варто імунізуватися - за першої ж нагоди. Тим паче, друга доза вакцини проти COVID-19, введена раніше або пізніше рекомендованого інтервалу, зараховується до повного курсу вакцинації. 

- В Україні, як і в багатьох інших країнах, у певних випадках можна комбінувати різні вакцини, - зауважили в МОЗі. - Звичайно, краще використовувати одну й ту ж вакцину. Втім, можна щепитися і за такою схемою: 1-ша доза – AstraZeneca, 2-га – Comirnaty чи Moderna або 1-ша доза –  Comirnaty чи Moderna, то 2-га – Moderna чи Comirnaty.

Примітно, що в Україні інтервал між введенням 1-ї та 2-ї дози вакцини AstraZeneca становить від 4 до 12 тижнів. Проте на засіданні уряду Віктор Ляшко окремо не роз'яснив, чи зміни щодо тривалості «жовтого» сертифіката будуть стосуватися тим, хто вакцинується AstraZeneca. Власне, цей момент взагалі нині – на рівні прогнозу. Чи його реалізують, - це ще одне питання.

Нагадаємо, нещодавно внесли зміни до правил адаптивного карантину в Україні. Згідно з ними у «жовтих» зонах бізнес зможе працювати, якщо всі співробітники отримають по дві дози вакцини від COVID-19. Окрім того, чинними залишили норми, що стосуються професій, які підпадають під обов’язкову вакцинацію. Причому відсторонені від роботи не лише тепер втрачають шанс на отримання лікарняних, а й стаж. Їм просто його перестають нараховувати за відповідний період. Це, зокрема, діє щодо освітян, запевнили у КУТОР ЦЕНТР розвитку освітніх закладів області.

До того ж, перелік професій із 9 грудня значно розшириться. Це рішення ухвалили також 24 листопада. Тож тепер вакцинуватися проти COVID-19 зобов’язані: - працівники підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади; - співробітники установ, що надають соціальні послуги, установ захисту прав дітей, реабілітаційних установ; - працівники підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави (у тому числі – «Укрпошта», «Укрзалізниця» та інші).

Довідка. Докладний перелік і контакти пунктів та центрів вакцинації – ТУТ. У Тернополі зробили все, аби щепитися було легко. За даними електронної системи охорони здоров’я України за попередні 3 місяці, люди, які отримали дві дози вакцини, мають у 5 разів нижчий ризик госпіталізації та у майже 9 разів нижчий ризик померти від COVID-19. 

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео