Оксана Бучко

У Тернополі збережуть пам’ять про видатного режисера

skver1

Видатний режисер Олександр Довженко завжди вважав джерелом натхнення природу. Саме тому в Тернополі вирішили облагородити сквер його імені, на що погодились у міській раді.

- Із самого дитинства головним джерелом натхнення для Олександра Довженка була природа, - пише одна із ініціаторів проекту Олеся Чванкіна. - На початку 1930-х його дуже дратував пустир на території Київської кіностудії (нині – кіностудія імені О. П. Довженка), і там він разом з двома робітниками висадили дерева. Свої роботи Олександр Довженко любив порівнювати з деревами: «Мої картини схожі на яблуні: добре потрусив – набрав 500 яблук, погано – впало штук 10». Проект «Облагородження скверу імені О. Довженка» збереже пам’ять про видатного режисера та багато дерев, які там ростуть.

Pasted into У Тернополі збережуть пам’ять про видатного режисера
Pasted into У Тернополі збережуть пам’ять про видатного режисера

Проект брав участь у Громадському бюджеті. Його вартість згідно з описом у ГБ – 2 000 000 гривень. Проте проект не набрав потрібну кількість голосів. 

- Поблизу вулиці Довженка відсутні парки, сквери, зелені зони відпочинку, - йшлось в описі проекту. - Водночас територія скверу з розкішними листяними деревами перебуває занедбаною та притягує людей з алкозалежністю. Ми пропонуємо облагородити територію скверу, встеливши пішохідні та велосипедні доріжки бруківкою, встановивши лавки, освітлення з камерами спостереження, урни для сміття, обгородивши зону для вигулу собак, насадивши нові дерева і розмістивши в центральній його частині культурну пам’ятку О. Довженку з елементами фотолокації.

Pasted into У Тернополі збережуть пам’ять про видатного режисера
Pasted into У Тернополі збережуть пам’ять про видатного режисера

Цей проект після депутатського запиту все таки внесли у титульний список робіт управління ЖКГ, благоустрою та екології на наступний рік.  

Про проекти, які перемогли на ГБ, читайте на «Терені» ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео