Орест Сарматський

Банани вирощують у трамвайно-тролейбусному управлінні одного з міст України (Агроновини)

2701 (Copy)

Банани, інжир, бамбук, лимон, гранат, фейхоа та інші екзотичні фрукти – це не тропічний сад і не теплиця фермера, це зимовий сад Житомирського трамвайно-тролейбусного управління.

Тут розводять саджанці екзотичних рослин та щороку збирають плоди незвичайних для наших широт фруктів.

Приміщення для зимового саду побудували тут ще кілька десятиліть тому, між технічним цехом та адміністративною будівлею. Опікується екзотами в трамвайно-тролейбусному управлінні технічна працівниця Наталія Новак.

Наразі в саду Житомирського ТТУ достиг інжир і працівники підприємства можуть спробувати урожай цього року. Екзотичні фрукти не продають – вирощують їх “для душі”. Зимовий сад – улюблене місце працівників управління. Тут можна відпочити чи випити кави. Також тут практикують заняття з ароматерапії.

Також нещодавно зібрали урожай бананів. Після отримання плодів рослину зрізають – вона більше не буде плодоносити. На місці старих бананів пані Наталія висадить нові саджанці.

Обслуговують екзоти лише за рахунок транспортного управління. Раніше тут навіть проводили екскурсії, але через карантин відвідувачів до зимового саду більше не пускають. Наразі Житомирське трамвайно-тролейбусне управління шукає спонсорів для розвитку екзотичного місця.

Українські садівники не лише вирощують екзотичні фрукти, а й виводять нові сорти. Так, на Херсонщині займаються селекцією хурми, на Закарпатті виводять нові сорти ківі, а садівник Анатолій Потій з Київщини навіть вивів новий сорт лимонів – “Київський”.

Джерело: seeds.org.ua

 

Садівники займають чергу, щоб купити вітряні машини для захисту саду

2702 (Copy)
2702 (Copy)

Садівники можуть мати значні втрати внаслідок природних катаклізмів, найбільш згубним з яких є весняні заморозки.

Тільки в Україні, за оцінками аналітичного проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти», середньорічні втрати садівництва України від заморозків сягають 1,7-2,0 млрд. грн. ($64-80 млн. доларів США). Такі цифри нещодавно озвучив представник компанії систем захисту агрокультур від заморозків FROSTLEE Денис Москальов.

Втрати в інших країнах регіону, напевно, можна порівняти з цими або навіть більшими. Зокрема, втрати Узбекистану від заморозків цього року напевно перевищили цю цифру.

Таким чином, садівники втрачають кошти, які могли б бути вкладені у підвищення ефективності вирощування та доопрацювання фруктів.

А оскільки захист саду, виноградника чи ягідника від заморозків за допомогою вітряних машин є найбільш універсальним та доступним з ефективних методів захисту, команда EastFruit вирішила поцікавитись, наскільки реально встановити такі машини у садах нашого регіону.

Зробивши запити у всі відомі компанії, що постачають на ринку Європи вітрові машини, журналісти виявили, що купити вітряк не так просто, як здається. Хоча ці системи захисту давно та успішно застосовуються в основному в США, Канаді та Новій Зеландії, в Європі їх почали використовувати порівняно нещодавно. За останні роки інтерес до вітряних машин різко зріс, а постачальників таких рішень на ринку було мало. До речі, багато хто з них – це компанії з США, Нової Зеландії та Туреччини, які продають вітрові машини для захисту від заморозків до Європи.

Тому садівники Європи зараз вишикувалися буквально у черзі по вітряні машини. А середній час очікування, після попереднього замовлення та передоплати, вже перевищує один рік. Крім того, враховуючи зростання цін на сировину та транспорт у всьому світі, а також перевищення попиту над пропозицією, ціни на вітряні машини постійно зростають. Попит на захист від заморозків зростає і в США, Новій Зеландії та Туреччині, де ці машини виробляються, тому експортувати продукцію у значних обсягах не завжди вдається. Не варто навіть говорити, що кожну вироблену зараз на заводах вітряну машину вже викуплено. Один із виробників зазначив, що у 2021 році продав в одну лише Францію понад 200 «вітряків».

Проте для садівників України, Молдови, Узбекистану, Грузії та інших країн регіону ситуація ускладнюється ще й тим, що на ринках немає представників цих компаній. Адже встановлення та обслуговування вітряної машини вимагає певної кваліфікації. Дистриб’ютори з інших країн надто завантажені, щоб займатися постачанням у країни, де інтерес до цих технологій до останнього часу був відсутній.

Тим не менш, ми відзначаємо, що і на нашому ринку з’являються представники компаній-виробників вітряних машин. А отже вже найближчими роками в Україні очікується надходження інвестицій у зниження погодних ризиків садівництва. Однак, подумати про це варто вже зараз.

До речі, представники одного із постачальників вітряних машин для захисту від заморозків візьмуть участь у 17-й Міжнародній конференції «Овочі та фрукти України-2021. Нові інвестиційні можливості» 3 грудня 2021 року в Києві. Вони зможуть показати та розказати всім охочим більше про цю технологію.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео