Орест Сарматський

Фермер з Чернігівщини проводить експерименти з вирощування картоплі (Агроновини)

2801 (Copy)

Після кількох років, спроб успіхів та невдач, фермер-картопляр Валерій Лавров напрацював власну технологію вирощування бульби. Сам власник Фермерського господарства “Лавр” (Чернігівська область) називає свою систему “картопляна сівозміна з трьома сидератами”.

Картоплярством Валерій Лавров займається вже протягом десяти років. Починав з ділянки площею 100 гектарів. Наразі ж вирощує бульбу на ділянці 150 гектарів. Має сховище на 2 тис. тонн, але закладає на зберігання лише насіннєву картоплю. Столову бульбу фермер продає одразу після збору врожаю.

- Кілька років тому вирішив проекспериментувати: закріпив за собою трохи більше 200 га і перейшов на двопільну водоощадну технологію, за якою наразі вирощую 150 гектарів картоплі. Проводиться глибокорихлення і садиться картопля. Викопується до середини серпня і садиться гірчиця. Потім у жовтні задисковується і глибоко заробляється. Садиться озиме жито. Після його збирання – суданська трава (кажуть, що це незамінний сидерат для профілактики розвитку нематоди). Знову заробляється і знову садиться гірчиця. Ось після неї через рік на те саме поле може повернутися картопля. Результатами задоволений. Поки сусіди потерпали від посухи, у мене урожай картоплі складав від 30 до 56 тонн з гектара, – розповідає Валерій Лавров.

Цього року, за словами фермера, добре вродила картопля сорту “Арізона” від “Агріко Україна” та “Коломба” від компанії HZPC (урожайність 50 тонн з гектара).

Джерело: seeds.org.ua

   

Яблука-сердечка вирощують у Черкаській області

2802 (Copy)
2802 (Copy)

У фермерському господарстві, яке займається садівництвом в селі Теклине (Черкаська область), вирощують яблука-сердечка.

У формі серця можна виростити будь-яке яблуко. Для цього на ще незрілі плоди на деревах надягають спеціальні форми. Попит на такі яблука шалений.

Ідея вирощувати фрукти незвичної форми з’явилася ще три роки тому. Саме тоді було продану першу партію таких яблук, розповів агроном господарства Володимир Бардик в коментарі для “Суспільне Черкаси”.

Яблука-сердечка не червоні, а зелені, оскільки їх вирощують з сорту “Голден”. Цей сорт добре зберігається до часу продажу фруктів – їх зазвичай реалізують на День святого Валентина. Збирають яблука наприкінці вересня – початку жовтня. До 14 лютого вони зберігаються в холодильнику. Щоб виріс плід правильної форми, варто врахувати кілька нюансів.

- Ми чекаємо коли яблуко виросте десь діаметром 50-55 міліметрів, щоб воно щільно лягало у формочку, щоб воно не хиталось у ній. Бо якщо буде маленьке яблуко і як буде вітер воно може зміститися і сердечко отак вийде однобоке, – розповідає Володимир Бардик.

Цього року фермерське господарство виростило 2 тисячі яблук-сердечок. Більшу частину врожаю вже замовили представники торговельних мереж. Решту яблук господарство реалізуватиме самостійно – через інтернет. Для фруктів навіть створили унікальне “романтичне” пакування.

В Україні вирощують яблука не лише різної форми, а й з різними візерунками. Яблука з картинками в саду Надії Гладько з Вінниччини вирощують вже протягом п’яти років. Щоб отримати зображення на поверхні плодів, поки яблука ростуть на них приліплюють наліпки різної форми.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео