Орест Сарматський

На Тернопільщині з’явився новий етнотуристичний маршрут (фоторепортаж)

Заставка33 (Copy)

Як вже повідомляв «Терен», етнотуристичний форум з нагоди 25-річчя музейного комплексу «Лемківське село» відбувся у Монастириськах.

Основна тема форуму - лемківська культура як основа етнотуризму на Тернопіллі.

У рамках форуму було організовано конференцію «Лемківська народна ноша: шлях крізь віки», круглий стіл для туроператорів «Музейний комплекс «Лемківське село» - туристичний магніт Тернопілля».

06 (Copy)
06 (Copy)

Цього ж дня презентували новий туристичний етномаршрут, що стосується автентичних особливостей лемківської культури в області.

01 (Copy)
01 (Copy)

- Особливість Тернопільщини у тому, що тут проживає етнічна група лемків, які мають свою самобутню культуру, зберегли давні народні традиції та звичаї. Все це цікавить багатьох туристів, гостей Тернопільщини, серед яких багато іноземних громадян із лемківським корінням.

03 (Copy)
03 (Copy)

Тому й вирішили створити такий «ностальгійний», етномаршрут у Монастириську та околицях, де збережено унікальні зразки лемківської культурної спадщини, - сказала директор обласного департаменту культури і туризму Світлана Байталюк.

На апробацію маршруту запросили туроператорів, представників громад, активістів Всеукраїнського товариства «Лемківщина», журналістів.

04 (Copy)
04 (Copy)

Спочатку усі вони оглянули виставку давнього лемківського жіночого та чоловічого одягу та вишивки. Було й дефіле юних лемкинь із лемківськими «кривульками» - філігранними намистами. Також запрошеним на подію запропонували подивитися лемківський обряд «хусткування» - процес одягання у хустку з нагоди тих чи інших важливих подій у житті жінок-лемкинь.

08 (Copy)
08 (Copy)

_ORL2038 (Copy)
_ORL2038 (Copy)

07 (Copy)
07 (Copy)

Але туристичною «родзинкою» етномаршруту стали відвідини музейного комплексу «Лемківське село».

- По суті, це унікальний і єдиний у світі музей лемківської культури. В ньому зібрано експонати, привезені українцями з різних теренів Лемківщини та подаровані для збереження звичаїв і лемківських традицій.

_ORL2106 (Copy)
_ORL2106 (Copy)

_ORL2130 (Copy)
_ORL2130 (Copy)

_ORL2131 (Copy)
_ORL2131 (Copy)

_ORL2133 (Copy)
_ORL2133 (Copy)

Зібрали понад 3 тисячі автентичних лемківських речей вжитку та побуту, декору та мистецтва. Також до «Музейного комплексу» належать 6 експозиційних будиночків, які розташовані  на Ватряному полі. Там представлена церковна вишивка, столярна, кравецька і гончарна майстерні, є і подвір’я ґадзи з села Мілик, експонати жителів із села Доброводів, - розповіла директор музейного комплексу Віра Дудар.

_ORL2136 (Copy)
_ORL2136 (Copy)

_ORL2139 (Copy)
_ORL2139 (Copy)

_ORL2146 (Copy)
_ORL2146 (Copy)

_ORL2175 (Copy)
_ORL2175 (Copy)

_ORL2212 (Copy)
_ORL2212 (Copy)

Відвідали перші учасники етномаршруту і Ватряне поле, де, крім дерев’яних будиночків-майстерень, облаштовано лемківську капличку, дзвіницю і криницю. Там же, на лісовій галявині, де щорічно відбувається міжнародний культурно-мистецький фестиваль «Лемківська ватра», зараз зводять новий меморіальний комплекс «Лемківське село».

_ORL2220 (Copy)
_ORL2220 (Copy)

_ORL2230 (Copy)
_ORL2230 (Copy)

_ORL2251 (Copy)
_ORL2251 (Copy)

Того ж дня учасники апробації етномаршруту побували й в інших локаціях, що стосуються осередків лемківської культури  - у двох місцевих храмах, поклонилися чудотворній мироточивій іконі Пресвятої Богородиці «Всецариця».

23 (Copy)
23 (Copy)

- Етнотуризм – це не тільки мандрівка в минуле, це подорож через серце, у минувшину попередніх поколінь. А коли говоримо про культуру лемків, то це мандрівка у глибину далеких століть, мандрівка із певною трагічною складовою.

24 (Copy)
24 (Copy)

Це цілий пласт глибокої культурної спадщини, близької до культури європейської. Ми не маємо права це все втратити. Тому наш департамент у рамках обласної програми на 2021-2025 роки й організував такий етномаршрут, який стосується лемківської культури. 

02 (Copy)
02 (Copy)

Вже починаємо маркувати цей маршрут, хочемо, щоб ним пройшли туристи, усі ті, хто цікавиться нашою історією, культурою.

Логістика тут прекрасна, дороги нові, мандрівка комфортна, а позитивних емоцій, як вже переконалися учасники такої подорожі – багато, - додала на завершення проходження етномаршруту директор обласного департаменту культури і туризму Світлана Байталюк.

05 (Copy)
05 (Copy)

Вона також зазначила, що зараз етнотуризм на Тернопільщині починає розвивається активінше. Адже волиняни, галичани, подоляни, лемки та бойки, які живуть на теренах області, мають свої етнографічні відмінності, відображені в побуті, традиціях, вишивці, пісні. Ці традиції, зокрема, репрезентують у низці гастрономічних фестивалів, етно та гастротурів «Смачне Тернопілля».

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео