Оксана Бучко

Які предмети потрібні тернополянам на ЗНО-2022

_Probne_ZNO_perenesli__scho_bude_z_osnovnoyi_sesiyeyi_1_2020_03_12_12_14_56

Цього року математика уже не знадобиться для вступу на гуманітарні спеціальності. Проте, українська література потрібна на більшість факультетів педагогічних профілів. Тернопільські абітурієнти також мають можливість за рахунок української літератури покращити свій вступний бал.

Детальніше про це інформує naurok.ua.

Абітурієнти у 2022 році на ЗНО мають вибір із 13-ти дисциплін, хоча серед них є 4 обов’язкові для здачі ДПА. Тож усі випускники здаватимуть українську мову, математику, історію або іноземну мову та один предмет на вибір.

Іспит з української мови не обов’язково, але можна доповнити українською літературою.

- Я тільки тепер почала готуватись до ЗНО з української літератури, - розповідає одинадцятикласниця з Тернополя Вікторія. – Можливо, я оберу у результаті негуманітарний факультет. Але хоча б для підстраховування здаватиму цей предмет.

Таке рішення дійсно дає перевагу. Навіть якщо українська література не є обов’язковою на обраному вами факультеті, як звертають увагу на buki.com.ua, ЗНО з української мови та літератури має більше можливостей. Таким чином під час вступу можна подати як цілий результат, так і окремо з української мови. Варто зазначити, що найчастіше бали витягуються саме за рахунок літератури. Тож абітурієнтам радять бути уважними, оскільки після реєстрації вже не можна буде внести жодних змін. Для деяких галузей достатньо скласти лише українську мову:

-інформаційні технології,

-медицина,

-механічна й електрична інженерія,

-автоматизація та приладобудування,

-хімічна й біоінженерія, електроніка і телекомунікації,

-виробництво й технології, архітектура й будівництво,

-аграрні науки.

Щодо математики, ЗНО з цього предмету не вимагають в обов’язковому порядку більшість вишів, а дають можливість вибору між математикою та історією.

Іспит з математики у 2022 році займатиме не 210 хв., а 180 хв. Для вступників, в яких математика є обов’язковим предметом, враховуватимуться всі 32 завдання. Цьогоріч предмет має значення навіть для деяких гуманітарних спеціальностей (наприклад, «Журналістика»).

1.jpg (1)
1.jpg (1)

Тож реєструватися на основну сесію можна вже з 1 лютого до 9 березня, а на пробне ЗНО - з 5 січня до 22 січня. За пробне ЗНО слід заплатити, ціну повідомлять після 20-го грудня (в 2021 році це коштувало 158 грн). Також цього року предмети на  пробному здаватимуть протягом двох днів: в першу суботу (19 березня) відбуватиметься тестування з української мови та літератури, через тиждень (26 березня) – інші дисципліни (тільки одну на вибір). Результати повідомляються через тиждень після тесту.

Тож переглянути, які дисципліни потрібно для вступу на:

- спеціальності медичного спрямування можна ТУТ;

-педагогічні – ТУТ;

-ІТ-спеціальності – ТУТ;

-пов’язані з культурою та мистецтвом – ТУТ.

Про дати проведення ЗНО читайте ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео