Орест Сарматський

Стало відомо, що очікує українських садівників взимку (Агроновини)

2901 (Copy)

Наступна зима не буде критичною для плодових садів.

До такого висновку підштовхують результати досліджень вчених Інституту садівництва НАНУ.

- Температурні показники листопада та грудня 2020 року були вищими ніж 2019, що давало прогнозоване очікування теплої зими 2020-2021 років. Але морози у другій половині січня та в лютому з мінімальною температурою третьої декади січня та -16°C у лютому (метеостанція ІС, Новосілки) нагадало сумну закономірність у повторенні по Україні холодних зим через кожні 10-12 років, навіть за умов «глобального потепління, — розповідає кандидат біологічних наук Олег Китаєв.

За статистикою, повторення рік у рік двох критичних зим за час метеоспостережень не було, тому слід очікувати м’якої зими, роблять висновок вчені.

Поступове зниження температури у другій половині січня 2021-го сприяло загартуванню рослин яблуні і підвищенню їх потенціалу морозостійкості до -35°C. Проте, морози у січні та лютому 2021 не мали критичних наслідків для яблуневих садів.

Опади весни та серпня сприяли покращенню стану садів і формуванню достатньо високого урожаю, однак нерівномірність у опадах призвела до затягування ростових процесів, затримці листопаду на два-три і більше тижнів в залежності від сорту у порівнянні з 2020 роком. На даний час у більшості сортів листопад пройшов після заморозків 25 та 26 жовтня.

- Поступове зниження температури сприятиме загартуванню рослин, розвитку їх морозостійкості, — підсумовує Китаєв.

Джерело: seeds.org.ua

 

До початку нового року ціна картоплі повернеться до минулорічного рівня

2902 (Copy)
2902 (Copy)

Високий врожай картоплі, що цьогоріч зібрали українські фермери завдяки більшим посівним площам порівняно з минулим роком, призвів до зменшення ринкової ціни на дану культуру.

Втім, вже до початку нового року, найімовірніше ціна картоплі на українському ринку повернеться до минулорічного рівня. Таку думку висловив Микола Гордійчук, директор компанії «Агріко Україна», що займається виробництвом насіннєвої картоплі, повідомляє SEEDS з посиланням EastFruit.

- Ми спілкувалися з різними фермерами, ті, в кого було 14 гектарів, цьогоріч посадив 20, в кого було 20 – посадив 25… Це пов’язане з тим, що минулого року спостерігався певний залишок дрібної картоплі, яку в господарствах не хотіли віддавати на переробку, натомість її вирішили посадити. Це призвело до того, що в Україні була посаджена більша площа картоплі, - говорячи про причини високого врожаю в Україні зазначає Микола Гордійчук, додаючи, що картоплі в Україні цьогоріч «дуже багато, однак поки не можна нічого сказати про її якість».

Директор «Агріко Україна» зазначає, що сьогодні обсяги картоплі, які не поміщаються до сховищ, всі вирішили продавати. І саме це призвело до того, що на ринку утворився надлишок картоплі, який потягнув за собою понижуючий ціновий тренд.

За словами Миколи Гордійчука, в середньому професійні господарства пропонують картоплю по 4,50-5 грн/кг, а невеликі господарства, аби продати, навіть знизили ціну до 3,50 грн/кг.

Це вдвічі нижче, ніж ціна на картоплю у цей період минулого року.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео