Анастасія Кисіль

Чи боятися тернополянам нового штаму коронавірусної хвороби?

IMG_2854

Штам коронавірусної хвороби «Омікрон» Всесвітня організація охорони здоров’я назвала таким, що викликає занепокоєння. Таку ж саму класифікацію було надано і Європейським центром по контролю за хворобами.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.

Наразі відомо не так багато фактів про нову мутацію. Питання викликають, у першу чергу, швидкість поширення штаму та тяжкість захворювання, спричиненим новим варіантом COVID-19.

Випадки зараження цим штамом вже виявили у Південно-Африканській Республіці, Ботсвані, Есватіні, Лесото, Мозамбіку, Намібії та Зімбабве. Станом на 26 листопада нові випадки також були виявлені у Бельгії, Гонконгу та Ізраїлі. Усі зараження були пов’язані із подорожами до Африканських країн. Кількість випадків цього варіанту збільшується майже у всіх провінціях Південно-Африканської Республіки. Це свідчить про те, що варіант може мати підвищену швидкість передачі.

Точно не зрозуміло, чи передається «Омікрон» швидше, ніж, до прикладу, штам «Дельта». Також невідомо, чи викликає нова мутація більш важкий перебіг захворювання у порівнянні з іншими варіантами.

- Попередні дані свідчать про зростання кількості інфікувань у Південній Африці. Ймовірно, йдеться про підвищену передачу у порівнянні з іншими циркулюючими штамами. Наявні дані також не вказують на наявність специфічних симптомів, які б вирізняли перебіг захворювання саме на вказаний варіант коронавірусу, - йдеться в повідомленні.

Новий штам може мати близько 30 мутацій, з яких частина викликає серйозне занепокоєння через можливий ризик повторного інфікування, підвищену трансмісивність та можливе зниження ефективності вакцинного захисту.

- Водночас, немає жодних даних, які б стверджували, що вакцина проти COVID-19 не ефективна проти штаму «Омікрон». Для того, щоб визначати ефективність вакцини проти нового штаму необхідні подальші дослідження. Очікується, що найближчі два-три тижні інформація про вплив вакцини на штам «Омікрон» буде доступна, - йдеться в повідомленні.

Як із раніше відомими мутаціями, ефективними профілактичними заходами проти «Омікрон» залишаються використання захисних масок, відстеження контактів та дотримання дистанції.

Наразі в Україні лабораторії працюють на ПЛР тест-системах, які використовують щонайменше дві мішені під час виявлення вірусу. Тест-системи орієнтуються на найбільш стабільні ділянки гену, а тому їх чутливість не має бути знижена.

Водночас, чутливість і специфічність швидких антигенних тестів для виявлення штаму «Омікрон» невідома. Для того, щоб зрозуміти, чи визначають швидкі тести новий штам потрібні дослідження.

- Зараз в Україні діє система моніторингу поширення штамів коронавірусної хвороби. На рівні областей є резерв ПЛР тест-систем для визначення штаму «Дельта». Також в Україні наразі діє система направлення на секвенування зразків з так званих «кластерів». Тих районів, де фіксуються значні спалахи захворюваності. Йдеться також про людей, які повернулись з-за кордону та тих, хто має нетиповий перебіг захворювання, - йдеться в повідомленні.

Станом на 29 листопада в Україні не було виявлено штам «Омікрон». Водночас, всі зразки, які не будуть визначені як «Дельта-штам» будуть підлягати обов’язковому повногеномному секвенуванню.

Міністерство закордонних справ вже рекомендувало громадянам України утриматись від поїздок до країн, де виявили штам «Омікрон».

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео