Божена Волинець

Понад 8 тисяч звернень за ІІІ квартал поточного року: у Тернополі говорили про протидію торгівлі людьми (фото)

photo_2021-11-29_14-55-52 (Copy)

Вчора, 29 листопада, у Тернопільському прес-клубі відбувся брифінг на тему протидії торгівлі людьми в області. Крім того, відбулося обговорення заходів, які проводитимуться з нагоди відзначення Міжнародного дня боротьби за скасування рабства.

2 грудня відзначають Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме тоді, 1949 року на 4-й сесії ГА ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми і з експлуатацією проституції третіми особами. Для України цей документ набрав чинності 15 лютого 1955 року. Згідно з оцінками ООН на сьогодні 40 мільйонів осіб у світі є жертвами сучасного рабства. Згідно світової статистики ООН жінки та дівчата складають 71% від цієї цифри. Жінки становлять 99% від усіх жертв примусової сексуальної експлуатації, 84 % - примусових шлюбів та 58 % - примусової праці. Під час пандемії виросли примусові та дитячі шлюби. У 136-ти країнах саме ці шлюби досі не вважаються кримінальним злочином.

Як повідомляє Галина Кравець - голова правління ГО «ТМЖК «Відродження нації», згідно з викладеним аналізом Міжнародної організації з міграції - пандемія не зупинила трудову міграцію. Вона зробила цей процес тимчасово здійснюваним. Відповідно до статистики 10% від загальної кількості мігрантів, які повернулися в 2020 році в Україну в зв’язку з пандемією – здебільшого при першій можливості повернулися до країн працевлаштування. Очікуваними наслідками пандемії стало зростання популярних сусідніх держав, як країн призначення трудових мігрантів. У відповідності внутрішньої статистики України, яку надає Міжнародна організація з міграції – кількість осіб, які звернулися за допомогою і були ідентифіковані як постраждалі від торгівлі людьми в 2020 році збільшилася на 20% відповідно 2019 року. Чоловіча стать – 74% від усіх постраждалих яким була надана допомога.

photo_2021-11-29_14-55-53 (Copy)
photo_2021-11-29_14-55-53 (Copy)

Традиційно останні роки трудова експлуатація становить 94% від всіх видів експлуатації. В зв’язку з пандемією зросла і внутрішня торгівля людьми. В 2021 році жебракування, як один із методів торгівлі людьми становить 3%, в порівнянні з минулими роками коли було  0%, 1%.

- Все таки торгівля людьми в нас більше перемістилася, не виходячи з меж України. Пандемія тільки трішки на певний час призупинила міграцію, але завжди трафікери знаходять нові способи, форми втягування людей в рабство. Ця проблема, виклик торгівлі людьми існує і зараз. В звязку з коронавірусом і зубожінням населення, зростанням відсотком вразливості населення ця проблема стоїть дуже гостро. Дуже важливо, щоб ми всі разом – і громадські організації, і державні правоохоронні органи приділяли можливості ідентифікації постраждалим від торгівлі людьми, наданням їм допомоги – реінтеграційної, юридичної, також щоб вони мали дозвіл до цієї допомоги і вона надавалася ефективно, - говорить Галина Кравець, голова правління ГО «ТМЖК «Відродження нації».

У період з 25 листопада по 10 грудня традиційно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Мета акції – привернення уваги громадськості до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності населення України з питань попередження насильства в сім’ї, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

photo_2021-11-29_14-55-39 (Copy)
photo_2021-11-29_14-55-39 (Copy)

У 16-тиденний період входять важливі для демократичної спільноти дати: 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок; 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом; 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством; 3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю; 5 грудня – Міжнародний день волонтера; 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

- У цей період відбувається активізація партнерського руху органів державної влади, державних установ, соціальних служб та громадських організацій щодо подолання домашнього насильства, насильства за ознакою статті, протидії торгівлі людьми, жорстокого ставлення з дітьми, забезпечення рівних прав жінок та чоловіків, - розповідає Оксана Смолій, виконуюча обов’язки начальника Департаменту соціального захисту населення Тернопільської облдержадміністрації.

У серпні на Тернопільщині було створено обласну Координаційну раду з питань гендерної рівності, запобігання та протидії домашньому насильству. Оксана Смолій зазначає - засідання відбуваються за потреби, але не рідше ніж один раз на квартал. Окрім того,  діє обласна комплексна програма підтримки сім’ї, запобігання домашнього насильства та протидії торгівлі людьми на період до 2025 року, затверджена рішенням Тернопільської обласної ради. Метою програми є - реалізація сімейної та гендерної політики в регіоні шляхом здійснення комплексних заходів, спрямованих на створення правових і соціальних умов для належного розвитку сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми.

В рамках проведення Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насилля» в області затверджено план проведення відповідних заходів, зокрема – засідання обласної Координаційної ради, яке відбулося 25 листопада, проведення інформаційних акцій, конкурсів, відеороликів, вуличних акцій, малюнків для дітей та молоді, також  проведення інформаційно-просвітницької кампанії серед сімей, в яких виховуються діти-сироти та діти позбавлені батьківських прав.

photo_2021-11-29_14-55-54 (Copy)
photo_2021-11-29_14-55-54 (Copy)

Важливим є те, що за сприяння громадської організації Ла Страда – Україна відкрито національну гарячу лінію із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації, звернутися можна за номером – 0-800-500-335 або 116-123 з мобільного, та на національну гарячу лінію для дітей та молоді, за номером – 0-800-500-225 або 116-111 з мобільного.

- Електронні банери з вказаними номерами телефону розміщені на сайтах обласної державної адміністрації, а зокрема на сайті Департаменту соціального захисту населення. Інформацію направлено районним державним адміністраціям та територіальним громадам - інформує Оксана Смолій, виконуюча обов’язки начальника Департаменту соціального захисту населення Тернопільської облдержадміністрації.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 червня 2021 року № 696-р., п’ятьом територіальним громадам затверджено розподіл обсягу субвенції з державного бюджету в сумі 1 994 561 грн на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства за ознакою статті, а саме: Лановецькій міській територіальній громаді, Товстенській селищній т. громаді, Теребовлянській міській т. громаді, Тернопільській міській т. громаді та Шумській міській т. громаді. У громадах  діють 13 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, постраждалим від домашнього насильства. Окрім цього також діють спеціалізовані установи – центр соціально-психологічної реабілітації дітей, Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги «Родина», Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги «Родинний затишок» у місті Чортків.

Оксана Смолій говорить, що протягом останніх років кількість звернень щодо вчинення домашнього насильства зростає. Зокрема, за ІІІ квартал поточного року становить  8692 звернень, з них 6188 – від жінок, 2290 – від чоловіків 214 – від дітей.

У групі підвищеного ризику потрапляння у ситуацію насильства знаходяться особи з інвалідністю, похилого віку, сім’ї учасників бойових дій та жінки з сільської місцевості.

За період 2012-2021 року у Тернопільській області зареєстровано понад 3000 звернень щодо торгівлі людьми. На сьогодні 5 звернень у процесі розгляду.

- Національна соціальна сервісна служба, в напрямку забезпечення допомоги і підтримки протидії насильства цього року ініціювала навчання за участю Міжнародних фахівців для представників обласних та районних державних адміністрацій. 8 грудня також цього року буде проведено навчання для соціальних працівників усіх без виключення територіальних громад. Це навчання допоможе правильно працювати саме в цьому напрямку – виявляти осіб які постраждали, надавати всі види соціальних послуг, тим хто це потребує, - прокоментувала Наталія Найчук, начальниця Головного управління Національної соціальної сервісної служби в Тернопільській області.

Олександр Буняк – начальник відділу міграційної поліції ГУ НП в Тернопільській області розповів, що за період 11-місяців цього року було задокументовано 4 Кримінальні впровадження, де було 6 жертв торгівлі людьми. На даний час в Тернопільській області залишається 3 Кримінальні  впровадження і 5 жертв торгівлі людьми.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео