Орест Сарматський

Щонайменше на 50%: стало відомо наскільки подорожчає м’ясо наступного року (Агроновини)

3001 (Copy)

З другого кварталу 2022 року ціни на м’ясо можуть зрости на 50% щонайменше. Це стосується усіх видів м’яса.

Про це розповів Микола Бабенко, керівник Асоціації м’ясної галузі.

- Це буде продовольча катастрофа. В 2019 році ми попереджали про ризики перевитрат кормів в українському свинарстві. В 2020 році корми подорожчали на 50%. Тепер в 2021 році свинарі ризикують отримати збитки в 1000 – 2000 грн на кожні 100 кг живої маси свиней, – говорить виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко.

Також експерт розповів про ситуацію в ЄС: У Польщі через зниження цін на свиней до 30 грн/кг, збитки свинокомплексів складають 500 грн на 100 кг живої маси. Собівартість свиней за новими цінами на корми в Польщі виросла до 35 грн/кг.

В Україні в цей же час ціна закупки свиней підприємствами м'ясної галузі 45 грн/кг і українські свинарі так само скаржаться на збитки. У багатьох свинарів в Україні собівартість свиней з ринковими цінами на корми досягла 45 грн/кг і, навіть, більше.

- Ціни на м’ясо у світі можуть зрости з 2 кварталу 2022 року на 50%. Доходи українців найнижчі в Європі, а витрати на продукти харчування складають до 60% доходів, тоді як в країнах ЄС в 3-6 разів менше – 10-20% доходів населення витрачає на продукти. Українці вже недоїдають – в 2-3 рази менше споживають м'яса і молока. Такий ріст цін на м’ясо – це продовольча катастрофа і загроза здоров'ю нації, – вважає Миколи Бабенко.

Джерело: seeds.org.ua

   

Картоплину вагою більш ніж 2 кг виростили в Польщі

3002 (Copy)
3002 (Copy)

Днями у Великопольському воєводстві (Польща) визначили найбільшу картоплину урожаю 2021 року. Рекордна бульба-велетень важить більше, ніж два кілограма.

Участь у конкурсі взяло 19 фермерів, пише AgroTimes. Найбільшу картоплину виростив Кінг Влодарж, фермер з Міхалова Другого. Вага бульби сягнула 2022 грамів. Інші “конкурсантки” були на півкілограма легшими за переможницю. Так, друге місце дісталось картоплині вагою 1512 грамів. Її виростили на сімейній фермі Яна Шукальського з Росошиці.

Крім визнання і іміджевих переваг фермери отримали грошову винагороду.

Варто зазначити, що польська картоплина-рекордсменка майже вчетверо менша за найбільшу картоплину у світі. Про нову рекордсменку на міжнародному рівні заявили також цього року. Її виростили у Новій Зеландії.

Подружжя Донна та Колін Крейг-Брауни не прагнули встановлювати жодних рекордів та просто садили картоплю для власного вживання. Коли господар викопав гігантську бульбу, то спочатку навіть не зрозумів, що то картопля.

Картоплина-рекордсменка важить майже вісім кілограмів. Їй навіть дали ім’я (Даг) та подарували капелюха. Ймовірно, це найбільша бульба у світі. Подружжя вже подало заявку до Книги рекордів Гіннеса. Попередня рекордна бульба важила більш ніж 5 кілограмів. Її виростили у Великобританії. З найбільшої в світі картоплини після фіксації рекорду, ймовірно, приготують горілку.

- Якщо ми підтвердимо рекорд, влаштуємо пишне святкування, – говорить Донна Крейг-Браун.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео