Оксана Бучко

Як тернополянам отримати аліменти на утримання одного партнера з подружжя?

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Сімейним кодексом України окрім права на утримання дітей та батьків передбачено право на утримання іншого з подружжя за наявності певних передумов для отримання аліментів. За згодою подружжя особі, якій належить право на утримання, це утримання надається щомісячно в натуральній або грошовій формі. Також варто зазначити,  що  таке утримання може бути здійснено наперед. Більше про це пояснюють у тернопільському центрі з надання безоплатної правової допомоги.

Сплата аліментів на утримання іншого з подружжя може  здійснюватися  на підставі договору подружжя про надання утримання (добровільний порядок) та на підставі судового рішення. Що стосується  добровільного порядку сплати аліментів, то подружжя вправі  укласти договір про надання утримання одному з них, в котрому зазначити прийнятні для них умови, строки та розмір здійснення виплати аліментів. Для такого договору передбачена письмова форма його укладення та нотаріальне  посвідчення.

Варто звернути увагу, що у разі невиконання обов’язку щодо утримання за договором надання утримання, примусове стягнення аліментів здійснюється на підставі  виконавчого напису нотаріуса.

Що стосується судового порядку, то судовим рішенням аліменти визначаються одному з подружжя у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя. При визначенні розміру аліментів суд бере до уваги  можливість здійснення  утримання заявника  від повнолітніх дочки, сина, батьків та інших обставин.

Окрім того,  визначений судом розмір аліментів можуть змінити на підставі  рішення суду за позовною заявою платника або отримувача аліментів у випадку, якщо відбулася зміна їхнього матеріального та (або) сімейного стану.

Позовна заява про стягнення аліментів подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача або позивача.

До позовної заяви, яку оформлено згідно із вимогами Цивільного процесуального кодексу України, подаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги (підтверджують право на стягнення аліментів), наприклад:

-свідоцтво про укладення  шлюбу та/або про розірвання шлюбу;

-довідка про вагітність (за потреби);

-довідка медико-соціально експертної комісії про непрацездатність (за потреби);

-свідоцтва про народження дітей (за потреби);

-документи, що підтверджують потреби позивача у необхідності  отримання матеріальній допомозі (такими документам можуть бути - довідка з місця роботи, довідка з управління Пенсійного фонду чи інші).

-документи, що підтверджують факт перебування позивача у відпустці по догляду за дитиною до досягненню нею трьох років.

За подання до суду позовної заяви позивачі у справах  про стягнення аліментів звільняються від сплати судового збору.

Фото БПД

Вибір читачів за тиждень

Відео