Тамара Коблик

1 грудня в історії Тернопільщини

1

Цього дня народилися:

Анджей Виджинський (1921, с.Чорнокінецька Воля Чортківського району - 13 липня 1992 р. Варшава) - польський письменник, драматург, театральний діяч.

Роман Багрій (1927, с.Шили Збаразького району - 1 вересня 1993 р.  Львів) - археолог, завідувач відділу Львівського історичного музею.

bagrij
bagrij

Григорій Радошівський (Г. Я. Баран) (1930,  с.Радошівці Шумського району - 13 травня 2013 р., Зборів) - поет, публіцист, краєзнавець. Був репресований, засуджений до 25 років сталінських таборів і 5 років позбавлення прав після відбуття покарання. Реабілітований. Закінчив факультет журналістики Львівського університету. Працював у районній пресі. Був редактором газети «Дзвін», директором музею «Зборівська битва». У 1969 р. побачила світ його перша книжка «Квіти на постаментах». Друкується в обласній та всеукраїнській пресі, колективних збірниках.

200px-baran2
200px-baran2

Владислав Каськів (1973 року  смт. Мельниця-Подільська Борщівського району) - політик. Народний депутат України 6-го скликання, член фракції Блоку «Наша Україна - Народна самооборона». У 2010–2014 був головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України.

250px-wss_0242-1
250px-wss_0242-1

Цей день в історії Тернопілля:

1918 року – у Тернополі видано «Обіжник до державних повітових комісарів» Уряду ЗУНР, яким закладено основи державного управління на місцях. Були здійснені за­ходи для функціонування торгівлі, створення державних запасів товарів, забезпечення правопорядку, боротьби зі спекуляцією тощо.

1991 року – 98,67% мешканців Тернопільської області (825 526 тис. осіб), які  взяли участь у Всеукраїнському референдумі, висловилось за незалежність своєї країни, відповівши ствердно на запитання «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?».

1991 року – 16,79% жителів Тернопілля, які прийшли на президентські вибори, підтримали кандидатуру Леоніда Кравчука на посаду Глави держави. Більшість - 57,45% краян проголосувало за В’ячеслава Чорновола, 19,6% - за Левка Лук’яненка, 0,43% - за Володимира Гринькова. Президентом України обрано Леоніда Кравчука, який посів перше місце у всіх регіонах, за винятком трьох областей Галичини, де переміг В'ячеслав Чорновіл.

2013 року - після кривавих подій у Києві Тернопіль мобілізувався - за деякими оцінками, на Театральний майдан вийшло 40 тисяч людей.

2013 року - депутати на позачерговій сесії Тернопільської міської ради прийняли рішення оголосити в Тернополі безстроковий загальноміський мирний страйк. Міський голова закликав припинити роботу працівників усіх структур, а приходити замість роботи на Майдан, доки скомпрометоване керівництво держави не подасть у відставку. Також прийнято звернення до президента України про дострокове припинення ним повноважень, звернення до Кабінету міністрів про складання повноважень усіма членами уряду, звернення до Верховної ради про дострокові вибори. Депутати вимагали від працівників правоохоронних органів не виконувати наказів влади та перейти на бік громадян.

2014 року – близько 4-ї години ранку неподалік міста Щастя Луганської області від обстрілів з РСЗВ «Град» загинув Сташків Ярослав Петрович псевдо «Бистрий» — боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар». Народився 1977 року в с. Щепанів Козівського району. Активний учасник Євромайдану. Один зі снарядів розірвався в метрі від машини батальйону «Айдар», яка загорілась, у ній почала вибухати зброя. Загинули двоє бійців, які перебували у машині, позивні «Бистрий» і «Захар».

1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для життя людей несе ця глобальна проблема.

Чума 21-го століття, як часто сьогодні називають СНІД, була офіційно відкрита 5 червня 1981 року в Центрі контролю захворювань Сполучених Штатів Америки. Синдром набутого імунодефіциту в останні десятиліття поширюється зі швидкістю епідемії.

Вперше цей день відзначався 1 грудня 1988 року. Таке рішення затвердили на міжнародній зустрічі міністрів охорони здоров'я, які обговорювали необхідність обміну інформацією щодо ВІЛ-інфекції та СНІДу.

Сьогодні зусилля багатьох держав спрямовані на профілактику поширення захворювання. Заходи, що традиційно проводяться в цей день, традиційно відбуваються із символом — Червоною стрічкою. Її вигадав художник Франк Мур. У 1991 році цей символ був використаний вперше. Тепер кожен, хто надягає Червону стрічку 1 грудня, висловлює свою надію на майбутнє без СНІДу.

День боротьби зі СНІДом

Під час Всенародного Віча відбулися серйозні сутички з силовиками біля адміністрації президента України. Агресивність великої кількості мітингуючих була зумовлена кривавим розгоном міліцією студентського Євромайдану днем раніше.

Після кривавого розгону студентів в ніч з 29 на 30-те листопада незадоволеність режимом Януковича досягла свого апогею в українському суспільстві. Цілий суботній день 30-го листопада активісти готувалися до Всенародного віча, яке було заплановане на наступний день — 1 грудня. Однак окружним адміністративним судом Києва, за позовом Київської міської державної адміністрації, були заборонені всі масові акції в центрі української столиці з 1 грудня 2013 до 7 січня 2014 року. Подібне рішення влада мотивувала тим, що масові акції протесту будуть заважати простим громадянам розважатися під час новорічно-різдвяних свят.

Але, незважаючи на заборону влади, величезна кількість людей зі всіх куточків України зібралася на Всенародне віче 1 грудня. За приблизними оцінками аналітиків, в той день висловити своє незадоволення тодішньою владою на вулиці Києва вийшло від 500 тисяч до 1 мільйона людей і це була наймасовіша акція протесту за всю історію незалежної України.

Спочатку, величезна людська колона під автомобільні фанфари та скандування «Слава Україні» та «Зека геть» рушила від парку Шевченка до Майдану Незалежності, який напередодні був окупований міліцією та комунальниками. Перелякавшись натовпу, міліція спішно втекла з Хрещатика і мітингувальники безперешкодно зайняли приміщення Київської міської державної адміністрації (КМДА), Будинок профспілок та весь Майдан Незалежності.

На Всенародному вічі лідери політичної опозиції оголошують про новий план революції, а саме 5-ти денний загальнодержавний робочий страйк та блокаду центру Києва. Вимагають відставку уряду Азарова та притягнення до відповідальності силовиків винних в розгоні демонстрантів. Також в цей день було створено Штаб національного спротиву та нове наметове містечко.

Однак мирну акцію затьмарили заворушення, що відбулися на вулиці Банковій під Адміністрацією Президента України. Велика група мітингарів намагаючись потрапити до Адміністрації Президента наштовхнулася на силовиків, які перекрили вулицю Банкову з боку вулиці Інститутської. Деякий час сутичок вдавалося уникнути. Але після того, як невідомі провокатори в масках підігнали до міліцейського кордону екскаватор — почався штурм з застосуванням каміння та світло шумових гранат.

Спочатку силовики пасивно оборонялися, але потім пішли у контрнаступ. В результаті жорстких дій Беркута на Банковій постраждало багато активістів та журналістів що висвітлювали події. Існує версія, що побоїще на Банковій було детально спланованою провокацією влади по дискредитації мирної акції протесту. Інші вважають, що це справа рук радикального крила революційних сил.

Також в цей день була зафіксована невдала спроба повалити пам'ятник Леніну в центрі Києва, але тоді його вдалося захистити силовикам.

UP
UP

1 грудня 1991 року в Україні відбувся Всеукраїнський референдум на який було винесено всього одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». У референдумі взяли участь 84,18% населення України. З них 90,32% проголосувала «За».

Подія 1 грудня - У 1991 році на Всеукраїнському референдумі 90,32% громадян висловилися за незалежність України.

А ще сьогодні День працівників прокуратури України.

Свято встановлено враховуючи визначну роль органів прокуратури України у зміцненні законності, захисті прав людини і громадянина, а також внесок працівників прокуратури у справу розбудови України як правової держави.

День працівників прокуратури

Своє професійне свято відзначають сьогодні і неврологи.

Неврологія, той розділ медицини, який займається насущними питаннями виникнення специфічних захворювань центральної і периферичної нервової системи людини, а також досліджує симптоматику, механізми розвитку та можливі способи діагностики, лікування або профілактики неврологічних захворювань.

День невролога

Сьогодні День незалежності Ісландії, День відновлення незалежності Португалії, День національного єднання Румунії.

Іменини сьогодні святкують Платони і Романи.

Вибір читачів за тиждень

Відео