Орест Сарматський

Експерти розповіли, як перевірити вершкове масло на натуральність (Агроновини)

0102 (Copy)

Вершкове масло любить багато хто. Його регулярно використовують для приготування різних страв. Так як воно не дешеве, на ринку існує багато підробок, які складаються з рослинних жирів та містять небезпечні для організму речовини.

Щоб уникнути неприємностей, фахівці радять перевіряти вершкове масло на натуральність у домашніх умовах.

Зробити це можна по-різному. На що потрібно звернути увагу?

Маслом нерідко називають спреди, маргарин та підробки з рослинних жирів. Щоб придбати якісний товар, слід звертати увагу на склад. У справжньому вершковому маслі містяться жири з молочних вершків, незбираного молока. Допускається наявність солі, проте більше ніяких добавок не повинно бути. Деякі виробники намагаються приховати наявність шкідливих компонентів дрібним шрифтом. У назві продукту має бути конкретна згадка: масло солодковершкове/кисловершкове.

Перед покупкою правильно буде вирішити, який тип молочного продукту необхідний. Кухарі класифікують його за такими параметрами:

-Вміст солі. Продукт може бути солоним або несолоним.

-Ступінь жирності. У традиційного варіанту цей показник становить 82, 5%, аматорського – 80%, селянського вершкового масла – 72, 5%, бутербродного – 61, 5% і чайного – 50%.

-Різновид вершків. Продукт може бути солодко-вершковим (найчастіший варіант, коли використовують звичайні вершки) та кисло-вершковим (у вершки запускають молочнокислі бактерії).

Масло нескладно відрізнити від маргарину. В останньому немає молочних жирів. Натомість є рослинні (наприклад, кокосове, пальмове, горіхове). Склад доповнюють також барвники, ароматизатори, стабілізатори та різні добавки.

Зі спредом ситуація інша. В одних його видах немає молочних жирів, а в інших вони хоч у невеликій кількості, але є. Зазвичай він має виражену жовтизну.

Існує багато способів, як перевірити вершкове масло на натуральність, щоб не купити упаковку небезпечної підробки. Фахівці радять звертати увагу на такі моменти:

-Ціна. Для отримання 1 кг масла потрібно не менше 20 л вершків, тому воно не може бути дешевим.

-Термін придатності. Він не повинен перевищувати 35 діб. Якщо на упаковці вказано більший термін зберігання, значить, у складі є добавки та консерванти чи взагалі рослинні жири.

-Упаковка. Вибирати потрібно продукт, у якого вона з фольги чи пергаменту та не має пошкоджень.

-Консистенція. Потрібно пальцем притиснути упаковку. Якщо навіть після охолодження відчувається консистенція пластиліну, це підробка. Справжнє масло з холодильника тверде.

-Форма. Вона має бути прямокутною. Вм’ятини говорять про багаторазове заморожування і розморожування. Якщо вони є, товар краще не купувати.

-Умови зберігання. Температура вище +6 °C неприпустима. Зазвичай у холодильниках, які стоять у магазинах, встановлені термометри, тож її перевірити не складно.

За сумнівів у продавця можна попросити сертифікат якості. У ньому повинна бути повна інформація про товар: відсоток жирності, термін придатності та найважливіше – це спред або масло.

Прийшовши з магазину додому, потрібно звернути увагу, чи прилипає продукт до упаковки. Якщо так, то це спред або маргарин. При тривалому контакті з повітрям поверхня гарного вершкового масла набуває жовтого відтінку. Підробки, що складаються з рослинних жирів, колір не змінюють. Проте це стосується нерівномірного нальоту, обумовленого наявністю барвників.

Визначити якість у домашніх умовах можна за допомогою таких тестів:

-Перевірка на шпильку. Якщо після заморожування продукт можна нарізати без зусиль і отримати рівний зріз, це підробка. Хороше масло кришиться і ламається.

-У гарячій воді. Якщо в рідину, розігріту до 70°C, покласти натуральне масло, воно повністю розчиниться і пофарбує її в молочний колір. На поверхні утворюється плівка – це молочний жир. Після занурення підробки вода стає каламутною. Плівка у цьому випадку нагадує шар рослинного жиру. Поміщений у розігріту рідину спред при перемішуванні взагалі не розчиняється.

-Нагрівання на сковороді. Під впливом високих температур підробки димлять і починають пригоряти. При цьому від них походить неприємний запах.

-Здатність змінювати консистенцію. Якісний продукт повністю тане вже за кімнатної температури. Для підробок це не характерно. У кращому випадку вони тануть не повністю, а гіршому – залишаються майже незмінними.

-Перевірка на барвники. Потрібно розігріти горілку до 60°C, помістити порцію, розмішати. Якщо все зроблено правильно, масло розділиться на фракції, а на поверхні рідини з’явиться гладка плівка з молочного жиру. У підробки остання буде з нерівностями та деформаціями. Зміна кольору алкоголю на яскраво-жовтий – ознака наявності барвників.

-Вивчення хімічних реакцій. Потрібно відрізати порцію і покласти в склянку з марганцівкою. Якщо продукт натуральний, рідина почне світлішати. Підроблений товар такого ефекту не дасть.

Під вершкове масло можна легко замаскувати суміш із рослинних жирів, барвників, ароматизаторів та різних добавок. Повністю визначити склад товару можуть лише фахівці у лабораторії, проте запідозрити фальсифікат можна самому. Для цього потрібно уважно вивчати склад, консистенцію, запах та зовнішній вигляд. Знаючи, як краще вибрати масло, можна убезпечити себе та рідних.

Джерело: agronews.ua

   

Озвучено правила вирощування хризантем

0101 (Copy)
0101 (Copy)

 

Правила вирощування хризантем: розкриваємо секрети.

Хризантеми — дуже яскраві квіти. Проте мало хто здогадується, що вони мають певні нюанси у вирощуванні. Щоб ви могли насолоджуватися чудовим квітучим кущем, розкриємо вам кілька секретів.

Умови для вирощування хризантем

Насамперед варто визначитись з тим, якого кольору ви хочете купити хризантеми. Адже наразі у продажу доступна велика кількість барв та відтінків, форм та розмірів тощо. Щоб виростити хризантеми з маленького насіння, потрібно виконати наступні кроки:

-Придбати земляну суміш з торфом.

-Вибрати ємність відповідного розміру.

-Насипати в ємність дренаж, а потім ґрунт та зернятка.

-Слідкувати за посівами, підтримуючи ґрунт вологим, а температуру навколишнього середовища — на рівні 23-25 градусів.

-Слідкувати за зростанням розсади, не допускаючи сильного загущення та наявності поганих сходів.

-Висаджувати у ґрунт за температури повітря 15-18 градусів.

Зверніть увагу, що хризантема не полюбляє перепадів температур. Тож перш ніж висадити у саду чи городі, декілька разів виносьте ємність з розсадою на відкрите повітря, таким чином «загартовуючи» рослину.

Як доглядати за хризантемами у відкритому ґрунті?

Якщо під час вирощування розсади усі правила були виконані та стебельця майбутньої квітки доволі міцні, то проблем з подальшим ростом виникати не повинно. Проте треба пильнувати, щоб коріння не пересихало, отже ґрунт повинен бути доволі зволоженим.

Крім того, завжди висаджуйте рослини на ділянки, які знаходяться під сонячним промінням. Нестача останнього може мати негативні наслідки для рослини.

Не забувайте, що хризантеми можуть опинитися під впливом бур’янів та садових шкідників. Уважно пильнуйте за вашими кущами та не забувайте вчасно обробляти їх. Тоді яскраві квітки будуть радувати вас дуже довго!

Джерело: agronews.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео