Анастасія Кисіль

Незнання проблеми не означає її відсутність: боротьба зі СНІДом на Тернопільщині (фото, відео)

IMG_2907

1 грудня світ відзначає день боротьби зі СНІДом - загрози, про яку люди призабули через інші проблеми, зокрема пандемію коронавірусу. За статистикою кожен третій громадянин не знає свій ВІЛ-статус, але незнання проблеми не означає її відсутність.

Деякі тернополяни, як ми з’ясували, ніколи не робили тест. Я теж досі не знаю свого ВІЛ-статусу, але сьогодні зробити тестування можна в центрі міста. Перевірка на вулиці Гетьмана Сагайдачного здійснюється безкоштовно та анонімно, а результат тесту, що правдивий майже на 100 відсотків, відомий через 15 хвилин. Тестування проводить лікар-лаборант Кушнір Валентина.

- Якщо результат негативний, то ми людині говоримо, що на даний момент вона здорова, але бажано раз в півроку або в рік обстежуватися, тому що можна не визначити антитіла до ВІЛ від 3 до 6 і, навіть, до 9 місяців.

IMG_2911
IMG_2911

ВІЛ - це не вирок. Якщо ВІЛ-інфекція діагностується вчасно, наприклад сьогодні, то необхідно буде зробити обстеження, після якого людині надається необхідне лікування, а це означає, що вона має право на якісне та повноцінне життя. Так каже Валентина.

- Чим раніше ми виявимо інфекцію, тим раніше почнемо лікування, це забезпечить кращий результат. Але ще багато чого залежить від людини. Пацієнт повинен бути дисциплінованим, бо ліки приписуються на пожиттєво, на даний час, їх потрібно приймати регулярно один раз в день в ту саму годину. Кажуть є ін'єкція, яка розрахована раз в три місяці, але, на жаль, в Україні такого ще немає.

IMG_2912
IMG_2912

Про те, що тернополяни почали менше перевірятись на ВІЛ розповідає лікар-епідеміолог Тамара Бортняк.

- На превеликий жаль в минулому і цьому році зменшилась кількість обстежень і, як результат, зменшилась кількість виявлення. Виявленні хворі у 50 % уже мають діагноз СНІД. Всього за 10 місяців було виявлено 62 випадки. Найбільше вражена вікова структура 30-39 років, але зустрічають випадки у віці 50 і старше. Частіше інфікуються чоловіки це 60% і сільське населення.

IMG_2913
IMG_2913

З чим пов’язане зниження кількості охочих пройти обстеження, припускає лікар-методист Галина Зот.

- Я вважаю, що зараз люди,  перебувають у постійному стресі, тому що війна в країні, також не всі справляються зі своїми психічними і психологічними навантаженнями які є. Наприклад, не всі мають можливість реалізувати свої плани та отримати достойну роботу, а це впливає на психіку людей і у них наступає байдужість. Люди вважають що ВІЛ-інфекція їх не стосується. Але треба пам'ятати, що вона проявляє себе не в той момент, коли людина заразилася, а інкубаційний період може бути і 10-20 років.

[embed]https://youtu.be/1ij2wtTSacI[/embed]

Фото авторки

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео