Орест Сарматський

У Тернополі показали шаблю польського короля, який мав українське коріння (фоторепортаж)

Заставка001 (Copy)

Шабля польського монарха XVII століття Яна ІІІ Собеського, яка десятиліттями зберігалась у сховищах Тернопільського обласного краєзнавчого музею відтепер – у відритому доступі.

01 (Copy)
01 (Copy)

- Історія цього збройного раритету досить цікава. У 1683 році турки оточили Відень. Імператор Священної Римської імперії Леопольд І звертається до Яна ІІІ Собеського – допоможіть! І ось, військовий загін, який, між іншим, формувався у найстарішому місті нинішньої Тернопільщини – Теребовлі, ми маємо про це документи, а ще загони із Снятина, пішли до Львова.

02 (Copy)
02 (Copy)

Це були два загони руської шляхти, яка у Львові об’єдналася із польською шляхтою. Далі – похід у напрямку Варшави і на Відень. Там, у вересні 1683 року війська Собеського розбили турків. І за цей подвиг, імператор наказав виготовити оцю шаблю, - розповів кореспонденту «Терену» завідувач відділом давньої історії обласного краєзнавчого музею Олег Гаврилюк.

фото03 (Copy)
фото03 (Copy)

Іменний збройний раритет, як вважається, виготовлений із дамаської сталі, помістили у спеціальну нішу із броньованим склом. На лезі шаблі можна розгледіти вигравірувані обриси золотого вершника і напис латинською мовою: «За перемогу під Віднем. 1683 рік». Тут же поміщено монети та оригінальні медалі із зображення монарха Яна ІІІ Собеського.

04 (Copy)
04 (Copy)

05 (Copy)
05 (Copy)

- У 1940 році Нарком освіти УРСР, за наказом якого ліквідовували музеї, наказав звести усі колекції, матеріальні цінності з міст і містечок колишнього Тернопільського воєводства до Тернополя.

06 (Copy)
06 (Copy)

Серед них була і ця шабля, яку доставили із Поморян, які тоді належали територіально Тернопільщині. А згодом почалася Друга світова війна і було не до шаблі, яку вдалося упродовж десятиліть зберегти до наших часів, - додав історик Олег Гаврилюк.

фото07 (Copy)
фото07 (Copy)

За його словами, невдовзі у музеї планують створити окрему експозицію, матеріали якої відтворюватимуть роль Собеського у зміцнені східних рубежів Європи.

08 (Copy)
08 (Copy)

Нагадаємо, Тернопільський обласний краєзнавчий музей – найдавніший заклад культури і просвітництва на Тернопільщині, заснований у 1913 році. Музейна експозиція визнана однією з кращих серед краєзнавчих музеїв України. Сьогодні збірки музею сягають понад 274 тисячі експонатів.

Довідково. Останній великий польський король Ян ІІІ Собеський народився у 1629 році в середньовічному Олеському замку. Його батько Якуб Собеський, уродженець Жовкви на Львівщині й учасник походу Сагайдачного на Москву. Мати – донька руського воєводи, нащадка боярина. Ян ІІІ Собеський, якого історики вважають найвидатнішим правителем Речі Посполитої другої половини XVII століття, зажив слави рятівника европейської християнської цивілізації від турецької навали. Саме після Віденської битви Османська імперія почала невпинно втрачати свою могутність.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео